pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta szpinakowa

Zima nie opuszcza nas wcale, a w takim sezonie czesto  ma się ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego i sycącego. Pomyślałam o tarcie szpinakowej.

Na myśl o szpinaku zapewne wiele osób kręci z niesmakiem nosem i od razu przychodzi mu na myśl wspomnienie z dzieciństwa, gdzie był karmiony wodnistym, bezpłciowym szpinakiem albo raczej papą szpinakową. Moja wersja szpinaku osoby opisane wyżej wprawia w zachwyt i pozytywne zdziwienie, że szpinak może tak dobrze smakować. Chyba już nie muszę nikogo  przekonywać do  spróbowania szpinaku w nowym wydaniu.

Spód tarty stanowi gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche. Ja tym razem przygotowałam tarte z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

 Składniki na masę do tarty:

1. Masa szpinakowa:

  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  •  kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 50-100 ml gorącej wody
  • 150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa (świeżo tartej, suszona bazylia i oregano, sól i pieprz

2. Masa jajeczna:

  • 3-4 jaja
  • 200 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • 10 dkg tartego sera żółtego dobrze topiącego się
  •   szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Dodatkowo: 

  •  15 dkg tartego sera żółtego dobrze topiącego się

Przygotowanie masy szpinakowej:

Na gorącej patelni rozmrażać szpinak do momentu odparowania wody. Następnie dodać wcześniej zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (najpierw podsmażać cebule i po 2 min dodać czosnek – inaczej może się przypalić) oraz wywar warzywny. Smażyć na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) do momentu odparowania  wywaru. Następnie dodać masło, gałkę muszkatołową, zioła, smażyć przez 5 min i na końcu dodać śmietankę. Smażyć jeszcze przez  około 5-10 min do uzyskania konsystencji szpinaku jak gęstej śmietany. Jeśli masa będzie bardzo gęsta należy dodać śmietankę, a jeśli zbyt rzadka to poddusić ją by zredukować śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotowanie masy jajecznej:

Do miski wybić jajka i utrzepać je, dodać śmietankę i przyprawy.

Piekarnik nagrzać do temp. 190 – 200 stopni.

Formę do tarty ceramiczną lub teflonową (ja mam teflonową z wyciąganym dnem śred. 30 cm, wysokość 2-3 cm) wyłożyć ciastem francuskim, zwracając uwagę by ciasto dobrze przylegało do boków formy. Ciasto należy nakłóć na dnie i po bokach widelcem. Podpiec w piekarniku około 10 min. do koloru Jano rumianego. W trakcie podpiekania ciasto będzie rosło do góry i straci swój kształt, ale nie przejmować się tym.

Na podpieczonym cieście rozłożyć ciepłą masę szpinakową zostawiając około1-2 cm ciasta od brzegu, na wierzch wylać masę jajeczną, zapiekać około 12-15 min do ścięcia się masy jajecznej (należy zwracać uwagę by nie przypalić boków ciasta). Na koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem i podpiec tarte do jego roztopienia.

Tarte najlepiej smakuje na ciepło krojona jak pizza.

Smacznego:)

To jest mój  przepis autorski, proszę nie wykorzystywać  go do publikacji jako własny przepis. dziekuje

e.

 

wtorek, 16 marca 2010, elisabeth77
Tagi: szpinak

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: , 81.210.76.*
2010/04/06 20:24:53
nie lubie szpinaku, ale sie skusiłam na podstawie opisu elisabeth i wyszła rewelacyjna. Dodam ja do swojego zeszytu z przepisamii na pewno jeszcze raz zrobie.
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.