pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na kruchym cieście kakaowym

Doskonała propozycja dla miłośników serników i nie tylko. Sernik jest wilgotny, puszysty i to kruche ciasto... Pycha...

Składniki na ciasto kruche:

  • 25 dkg mąki
  • 2 dkg kakao
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 12,5 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie

Składniki masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu aksamitnego (gotowego zmielonego)
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasto połączyć mikserem, jeśli składniki się nie utworzą jednolitej masy dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć folią   i wstawić na ½ godziny do zamrażarki.

Następnie ¾ ciasta rozwałkować i ułożyć na natłuszczony i posypaną bułką tartą spód tortownicy (średnica 28 cm), podwyższając brzegi do 2,5 cm. Ja nie wałkowałam ciasta tylko odcinałam z kuli cienkie plasterki ciasta i wyklejałam nimi bezpośrednio tortownice. Pozostałe 1/3 ciasta chowam

Tak przygotowane ciasto podpiekam przez 10 min w piekarniku temp. 180 stopni.

Przygotowanie masy serowej:

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i pudrem, następnie dodać całe jajka (wcześniej roztrzepane), budyń, mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać ser i dokładnie wymieszać mikserem.

 Gotową masę wylać na podpieczony spód ciasta. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch masy na grubych oczkach tarki.

Piec około 70-80 min. w 170-180 stopni w nagrzanym piekarniku.

Podczas pieczenia sernik powinien podnosić się do góry. Jeśli będzie pękał to należy przykryć go folia aluminiową lub zmniejszyć temp. o 10 stopni, lub obniżyć poziom pieczenia.

Sernik w miarę stygnięcia będzie trochę opadał. Z jedzeniem nalezy poczekac aż dobrze ostygnie i stężeje około 3 godzin.

smacznego:)

e.

 

 

 

wtorek, 20 kwietnia 2010, elisabeth77
Tagi: ser

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/04/20 11:42:50
Twój serniczek prezentuje się rewelacyjnie, ślicznie Ci wyszedł, oj zjdłabym taki kawałeczek jak na zdjęciu ;), pozdrawiam :)
-
2010/04/20 20:19:26
ja nie jestem zwolenniczką serników,ale ten uwielbiam.
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.