pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z jagodami

Wybrałam się na targ warzywny w poszukiwaniu truskawek na dżemy. Te ostatnie są najlepszena na przetwory , gdyż są słodziutkie, mają piękny zapach i kolor. Idąc w takie miejsca dostaje zachwytu i kupuje więcej produktów niż planowałam.

I tak też się stało, kiedy zobaczyłam jagody. Od razu pomyślałam o pierogach z jagodami jakie robiła moja Mama. Moje dziecko jeszcze nie miało mozliwości spróbowania  jagodowych pierogów, więc postanowiłam sobie "zrobić drugą robotę" (oprócz robienia dżemu) i ulepić pierogi. Ciasto, które przygotowuje do pierogów, to moje ulubione. Próbowałam różnych przepisów, ale ten prezentowany niżej  jest najlepszy. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwo się lepi, po ugotowaniu jest  miękkie.

Składniki na ciasto, porcje dla 4-6 osób:

  • 3 szklanki mąki ( 1szkl.=250 ml)
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju (1 łyżka =15 ml)

Dodatkowo:

  • jagody (słoik 0,9l)
  • cukier
  • serek waniliowy jako dodatek do gotowych pierogów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrobić w robocie. Uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które należy odstawić pod przykryciem na 15 min.

W między czasie umyć jagody, dobrze odsączyć z wody. By uniknąc puszczania soku przez jagody posypać je cukrem przed samym nadziewaniem pierogów.

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę, chwilę zagnieść (powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do podłoża, można ewentualnie dodać mąkę ), podzielić na 3 części.

Jedną część ciasta  rozwałkować na placek grubości 2-3 mm. pozostałe 2 porcje ciasta odłożyć na bok przykryć posypana mąka ściereczką. Wykroić szklanaką krążki i każdy nadziewać jagodami,  dobrze zlepić. Tak przygotowaną partię wrzucić do osolonej i gotującej sie wody. Po wypłynięciu na wierzch wody gotować około 3 min.  

W podobny sposób należy postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Dzieki temu unikniemy możliwości zbytniego nasączenia ciasta jagodami.

Podawać wg. smaku posypane cukrem pudrem, z serkiem waniliowym lub śmietaną.

Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez Olciaky

Smacznego :) e.

środa, 07 lipca 2010, elisabeth77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/07/07 09:13:44
cudowne są smaki wspomnień
cudowne są pierogi z jagodami
:-)
-
edysia79
2010/07/07 09:19:50
Ale bym zjadła takie pierożki! Nawet zaraz po śniadaniu ;)
-
justmydelicious
2010/07/07 09:41:31
bardzo lubię te pierożki ze śmietaną :)
-
Gość: piegusek1976, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/07 09:44:04
ale mi narobiłaś ochoty :))
-
2010/07/07 10:02:51
Ja będę je robic w najbliższych dniach :) Uwielbiam je :)
-
wiosenka27
2010/07/07 17:06:50
Ale naszła mnie ochota na pierogi z jagodami:)
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.