pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z dodatkiem mirabelki i kruszonką

Czy ktoś pamięta jeszcze mirabelki? Ja o nich zapomniałam, aż do pewnego dnia... Spracerowałam z rodziną po parku, za raz po tym jak popadał ciepły deszcz. Zieleń pachniała intensywnie i wśród tych zapachów wyczułam zapach mirabelki. Byłam pewna, że się mylę, ale za chwilę przed naszymi oczami pojawiło się duże drzewo oblepione właśnie mirabelkami. Przypomiało mi się dzieciństwo i mirabelki, które rosły u sąsiada za płotem. Drzewo obradzało bardzo obficie w owoce i każdy mogł z tych dobroci korzystać.

I ja również skorzystałam z tego urodzaju w parku i upiekłam ciasto drożdzowe z kruszonką. By "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" zrobiłam ciasto z mirabelki i czerwonej śliwki.

Składniki ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej tortowej
  • 3 dkg cukru
  • 1/2 opakowania  drożdzy suszonych
  • 5 dkg masła
  • 1  żółtko 
  • 1 całe jajo 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 16 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg dowolnych śliwek
  • tłuszcz  i pergamin do formy
  • duż aforma do pieczenia

Przygotowanie:

Do gorącego, roztopionego masła z cukrem  dodać zimne mleko. Tempertura tych składników będzie ciepła i sprzyjała drożdzom. Połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta w mikserze. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości ciasta. Po tym czasie ciasto będzie lekko klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę połączyć by powstały grudki (ewentualnie dodac tłuszczu jeśli będą zbyt sypkie) i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergainem, na wierzch ułożyc owoce i posypać kruszonką.

Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przykrycia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i zjadać jeszcze letnie.

Smacznego :) e.

czwartek, 05 sierpnia 2010, elisabeth77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/08/05 14:37:24
Ślinię się i na ciasto i na tą kawkę w tle :) Mega apetyczne zjęcia :)
-
darki85
2010/08/05 17:12:28
poproszę kawałeczek (:
-
justmydelicious
2010/08/05 17:53:06
drożdżowe z kruszonką to moja miłość :)
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.