pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Conchiglioni z młodą cukinią

Jestem pod urokiem kształtu makaronu conchiglioni. Duże, piękne muszle, które można nadziewać przeróżnymi składnikami. Dania z ich udziałem są urocze i pięknie prezentują się na talerzu. Ja przygottowałam je z  młodą, malutką cuknią, mozarellą, odrobiną świeżego oregano i podałam z sosem pomidorowym. "Niebo w gębie".

Składniki, 2 porcje:

Nadzienie:

  • 16 dużych muszli conchiglioni

  • 2 małe młode cukinie (małe mają miękko skórkę i nie trzeba wydrążac pestek)
  • 1 kula mozarelli z zalewy
  • pół grilowanej czerwonej papryki, bez skóry (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Sos pomidorowy:

  • 300-400 ml przecieru pomidorowego (ja używama Valfrutta, jest gęsty i niezbyt kwaśny)
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz i suszone oregano do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć i gotować na wolnym ogniu około 5-10 min. do zagęszczenia (zredukowania) sosu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cukinię ze skórka pokroić w 0,5 cm kosteczkę, zeszklić na patelni z masłem i czosnkiem (około 5 - 8 min.), odparowac z niej wodę, pod koniec posolić do smaku. Cukinia powinna być jędrna, lecz szklista.

W naczyniu wymieszać pokrojoną w drobną kostkę mozarellę  z cukinią, papryką i oregano. Mozarella w kontakcie z ciepłą cukinią będzie topniała, w związaku z tym należy szybko  tak przygotowaną mieszanką nadziewać ugotowany makaron.

Makaron układać w naczyniu z gorącym sosem pomidorowym. Podawać od razu lub można podpiec w piekarniku by wszystko było gorące. Jednak przy podgrzewaniu makaron będzie wysychał, by tego uniknąć  podaje zaraz po przygotowaniu.

Smacznego:) e.

środa, 11 sierpnia 2010, elisabeth77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
pinkcake
2010/08/11 15:44:41
Bardzo apetyczne danie! Ja tez lubię ten makaron, niestety w domu jestem w tym lubieniu osamotniona:/
-
wiosenka27
2010/08/11 15:47:44
Robiłam podobnie, bardzo nam smakowało:)
-
lashqueen
2010/08/11 15:52:44
Piękne zdjęcia. Bardzo lubię len rodzaj makaronu, ale rzadko go przyrządzam. Dzieki za przypomnienie ;)
-
justmydelicious
2010/08/11 15:55:21
jak pięknie... patrzę i patrzę i staję się coraz bardziej głodna :)
-
elisabeth77
2010/08/11 17:51:12
Witam, śmiało moge powiedziec ze uwielbiam ten rodzaj makaronu, czesto bedzie goscił na moim stole i blogu. pozdrawiam milośników gotowania. e.
-
Gość: karmel-itka., *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/08/11 23:46:58
och... ale mi smaczka narobiłaś, ojeju ! zgłodniałam. idę coś przegryźc.
danie wspaniałe. pyszne!
-
2010/08/12 10:05:59
Fajny ten makaron, tyle super rzeczy można z nim zrobić, czemu więc go tak rzadko kupuję to nie wiem, też dziękuję za odświeżenie pamięci :)
-
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/08/12 10:26:08
Te muszelki też mi się strasznie podobają, choć jeszcze nic z nimi nie robiłam. Jakoś nie bardzo mam pomysł na nadzienie, a cukinią już się chyba w tym roku przejadłam.
Za to u ciebie prezentują się fantastycznie.
Pozdrawiam
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.