pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś zapiekany w kokilce

Łosoś i  jajko wzbogacone o szczypiorek, odrobinę masła i śmietany, zapiekane w kokilce   tworzą doskonałe połączenie smakowe i efektowne danie na śniadanie.

Składniki, 4 porcje:

  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • szczypiorek drobny
  • 4 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:

Kolkilki wysmarowac masłem. Na dno każdej położyc kawałek łososia i wybite jajo. Doprawic szczyptą soli i swieżym pieprzem. Na wierzch położyc łyżeczkę śmietany i masła, posypac drobnym szczypiorkiem.

Napełnione kokilki przełożyc do żarodopornego naczynia. Naczynie napełnic gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekac w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez okolo 10 min., tak by białko było scięte a żółtko miękkie. Tą sztukę zapiekania trzeba opanowac tak jak gotowanie jajka na miękko. 

Smacznego:) e.

czwartek, 05 sierpnia 2010, elisabeth77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/08/07 10:22:07
w sam raz na dziś, na leniwą sobotę
-
Gość: Retrose, *.toya.net.pl
2010/08/11 21:38:37
Ktoś bliski mi teraz bardzo często jada łososia, dlatego uporczywie poszukuję nowych przepisów z nim w roli głównej. To co zrobiłaś jest bardzo pomysłowe i ślicznie się prezentuje
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.