pasje kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczne drożdźówki z truskawkami i kruszonką

Uwielbiam ciasto drożdźowe z truskawkami i kruszonką. Zapach jaki  roznosi się podczas jego  pieczenia jest cudowny. Tym razem zamiast tradycyjnego  ciasta drożdźowego przygotowalam  wersje z bułeczkami. Użyłam mój niezawodny przepis jaki zapewne każdy z Was ma. Do idealnego ciasta drożdzowego dochodzi się metodą prób i błędów. Ja już ten poziom idealności osiągnełam. Przepis jest tylko bazą, końcowy efekt trzeba sobie samemu wypracowac.

Składniki (temeratura pokojowa), 9 bułeczek:

  • 30 dkg mąki pszennej tortowej
  • 6 dkg cukru
  • 15 dkg świeżych drożdzy
  • 5 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125- 150 ml mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 5 dkg mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 2 łyzki cukru zwyklego

Dodatkowo:

  • 50 dkg truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły
  • 1 łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę rozetrzec palcami do uzyskania grubych okruchów, po czym wlozy do lodówki do schłodzenia.

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki, powyższe składniki i szczyptę soli. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości bułeczek. Ciasto powinno elastyczne,  gładkie i lekko klejące. Jesli takie nie wychodzi nalezy odpowiednio dodac mleka lub mąki.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 godz.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość około  (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy podzielić na 9 kulek. Każdą  spłaszczyć palcami na środku, posmarowac roztopionym masłem i nalożyc po 3 truskawki opruszone cukrem. całe bułeczki posypa kruszonką.Bułeczki układac na blasze wyłożonej pergaminem w kilkucentymetrowych odstępach. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez. przykrycia na około 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 190 stopni na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce i zjadać jeszcze letnie.

smacznego :)

elisabeth

wtorek, 31 maja 2011, elisabeth77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
chantel111
2011/05/31 19:12:48
ale mi narobiłaś smaka ;)
-
zauberi
2011/05/31 19:28:44
cudowne, porywam jedną :)
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/05/31 20:55:12
uwielbiam!
-
2011/05/31 21:18:59
wyglądają obłędnie! mogę jedną?
-
milk_chocolate84
2011/05/31 22:45:07
piekłam w zeszłym roku, ale smak pamiętam do dzisiaj:) Prezentują sie bardzo apetycznie!
-
Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/05/31 23:04:53
uwielbiam kruszonkę -
a moja przyjaciółka jej nie cierpi i zawsze kruszonka ze zjadanych przez nią wypieków ląduje na moim talerzu - nie narzekam. ; )

a drożdżówki prezentują się pysznie - i te truuuuuskawki!
-
dorota20w
2011/06/01 10:32:33
ale pyszności
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.