pasje kulinarne
wtorek, 31 maja 2011

Uwielbiam ciasto drożdźowe z truskawkami i kruszonką. Zapach jaki  roznosi się podczas jego  pieczenia jest cudowny. Tym razem zamiast tradycyjnego  ciasta drożdźowego przygotowalam  wersje z bułeczkami. Użyłam mój niezawodny przepis jaki zapewne każdy z Was ma. Do idealnego ciasta drożdzowego dochodzi się metodą prób i błędów. Ja już ten poziom idealności osiągnełam. Przepis jest tylko bazą, końcowy efekt trzeba sobie samemu wypracowac.

Składniki (temeratura pokojowa), 9 bułeczek:

  • 30 dkg mąki pszennej tortowej
  • 6 dkg cukru
  • 15 dkg świeżych drożdzy
  • 5 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125- 150 ml mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 5 dkg mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 2 łyzki cukru zwyklego

Dodatkowo:

  • 50 dkg truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły
  • 1 łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę rozetrzec palcami do uzyskania grubych okruchów, po czym wlozy do lodówki do schłodzenia.

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki, powyższe składniki i szczyptę soli. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości bułeczek. Ciasto powinno elastyczne,  gładkie i lekko klejące. Jesli takie nie wychodzi nalezy odpowiednio dodac mleka lub mąki.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 godz.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość około  (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy podzielić na 9 kulek. Każdą  spłaszczyć palcami na środku, posmarowac roztopionym masłem i nalożyc po 3 truskawki opruszone cukrem. całe bułeczki posypa kruszonką.Bułeczki układac na blasze wyłożonej pergaminem w kilkucentymetrowych odstępach. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez. przykrycia na około 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 190 stopni na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce i zjadać jeszcze letnie.

smacznego :)

elisabeth

sobota, 28 maja 2011

To już tradycja w naszym domu, że wraz z pojawieniem się na starganach truskawek na naszym stole nie może zabraknąc pierożków z truskawkami. Najlepiej smakują, gdy ciasto jest mięciutkie i elastyczne.

Składniki na ciasto, 6 porcji:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • około 250 ml ciepłej przegotowanej wody

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły do smaku

Przygotowanie:

Użycie ciepłej wody, oleju i brak białka z jaj sprawia, że ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się lepi. Po ugotowaniu jest mięciutkie i pyszne.

Do przygotowania ciasta używam robota z hakiem do zagniatania. Do miski wsypuje przesianą mąkę sól i 3/4  wody. Miksuję, kolejno dodaje żółtka, olej i powoli pozostałą wodę. Ilośc wody jaką trzeba dodac zalezy od wielu czynników: mąki, wielkości żółtek. Należy jej dodac tyle by powstało elastyczne ciasto, miksowac do uzyskania gładniego i elastycznego ciasta, które nie bedzie sie mocno kleiło do rąk.W razie potrzeby należy dosypac niewielką ilośc mąki. Ostawic ciasto na 15 min. pod przykryciem by odpoczęło.

W między czasie przygotowac truskawki do nadziewania.Umyte i odszypułkowane posypac cukrami w zalezności od ich słodkości.

Ciasto rozwałkowac na grubośc około 3 mm, wycinac kółka w zależności od wielkości truskawek. Najlepiej nadziewac ciasto jedną większą truskawką. By ciasto nie nasiąkło sokiem z truskawek, należy gotowac pierożki na bieżąco w czasie lepienia pozostały pierożków. Wodę do gotowania trzeba osoli i dodac łyżkę oleju. Czas gotowania to około 3 min. po  wypłynięciu pierożków na wierzch.

 

Smacznego :)

elisabeth

16:07, elisabeth77 , Pierogi
Link Komentarze (9) »
piątek, 27 maja 2011

Witam wszystkich po mojej bardzo długiej nieobecności.

Powrót do bloga chciałabym rozpocząc szybkim  deserem z truskawkami. Sezona na nie na dobre trwa. Którz ich nie lubi, pięknie pachną i wygladają,  cudownie smakują. Oto pyszny deser z ich udziałem.

Składniki, 4 porcje:

  • ciasto francuskie
  • 250 g serka maskarpone
  • 1/2 szklanki ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem
  • 4 - 5 łyżki cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 1 lyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Przygotowanie:

Ugotowany na gęsto i ostudzony budyń utrzec z serkiem maskarpone i cukrem waniliowy. Schłodzic w lodówce na czas pieczenia ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie pokroic na kawałki około 10 x 15cm (lub wg uznania). Ja kupiłam mrozone pokrojone w kawałki z Frosty, jest odpowiednio grube. Jesli ciasto jest mrożone nalezy je odmrozic - trwa to krótko. W cieście zrobic ramkę, naciąc je 1 cm od brzegu, tak by nie przeciąc ciasta na wylot. Ramki posmarowac masłem i posypac cukrem. Środek ciasta poprzekuwac widelcem.Tak przygotowane ciasto wyłożyc na pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 15 min..

Jesli środek upieczonego ciasta bedzie wyższy niż ramki, można go delikatnie wcisnac, uważając by nie połamac ciasta.

Na środek ostudzonego ciasta wyłożyc schłodzoną masę,  na wierzch  ułożyc pokrojone truskawki.

  

Smacznego :)

elisabeth

wtorek, 17 sierpnia 2010

Makaron conchiglioni nie przestaje mnie zachwycac swoimi mozliwosciami. Tym razem przygotowałam go z moim niezawodnym nadzieniem szpinakowym. Zawsze wydawało mi się, że do zapiekania szpinaku pasuje tylko beszamel, tym razem zaryzykowałam i przygotowałam sos pomidorowy. Opłacało się. Sos pomidorowy ożywił delikatny smak szpinaku, ale zbyt duża ilość może go przytłumić a tego nie chcemy...

 Składniki i przygotowanie masy szpinakowej wg. przepisu : http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/03/Tarta-szpinakowa.html

Dodatkowo:

  • makaron muszelki około 24 szt (3 porcje)

  • parmezan

Sos pomidorowy wg. przepisu: http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/08/Conchiglioni-z-mloda-cukinia.html

Przygotowanie:

Makaron ugotowny wg. przepisu na opakowaniu napełniać gorącą masą szpinakową. Układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całość posypać tartym parmezanem.

Zapiec przykryte folią aluminową około 10 min w tem. 180-190 stopni, by sie ociepliło.

Smacznego:) e.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Każde warzywo, ryba  lub mięso tworzy idealny duet z  jakimś składnikiem. Tak jest też z łososiem, który w połączeniu  np.: z jajkiem, cytryną, sosem śmietanowym, koperkiem lub  szczypiorkiem tworzy niezapomniane doznania smakowe.

Makaron o grubych wstążkach i wędzony łosoś  otulone sosem śmietanowo - cytrynowym tworzą proste a idealne połączenie, które nie wymaga długiego przygotowania a efekt końcowy  jest pyszny.

Składniki, 2 porcje:

  • 150 dkg makaronu tagliatelle
  • 2 plastry wędzonego łososia +1 plaster na wykończenie dania
  • 150 ml śmietanki 18% ( z Gostynia – nie waży się)
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • do smaku: kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Makaron ugotować  zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie polać oliwą z oliwek i wymieszać by się nie kleił.

W między czasie przygotować sos. Na patelnię wlać śmietankę i podgrzać (bez gotowania gdyż może się zważyć) kilka minut do zredukowania, następnie przyprawić do smaku. Na końcu dodać pokrojony w kawałki (wielkość wg uznania) wędzony łosoś.

Jeszcze ciepły makaron układać na talerzu w formie gniazda, wierzch każdego polać sosem z dodatkiem łososia, wykończyć łososiem,  szczypiorkiem i świeżym pieprzem.

 Smacznego:) e.

Po inne przepisy z łososiem zapraszam: 

http://sezonowesmaki.blox.pl/tagi_b/1364/losos.html

środa, 11 sierpnia 2010

Jestem pod urokiem kształtu makaronu conchiglioni. Duże, piękne muszle, które można nadziewać przeróżnymi składnikami. Dania z ich udziałem są urocze i pięknie prezentują się na talerzu. Ja przygottowałam je z  młodą, malutką cuknią, mozarellą, odrobiną świeżego oregano i podałam z sosem pomidorowym. "Niebo w gębie".

Składniki, 2 porcje:

Nadzienie:

  • 16 dużych muszli conchiglioni

  • 2 małe młode cukinie (małe mają miękko skórkę i nie trzeba wydrążac pestek)
  • 1 kula mozarelli z zalewy
  • pół grilowanej czerwonej papryki, bez skóry (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Sos pomidorowy:

  • 300-400 ml przecieru pomidorowego (ja używama Valfrutta, jest gęsty i niezbyt kwaśny)
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz i suszone oregano do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć i gotować na wolnym ogniu około 5-10 min. do zagęszczenia (zredukowania) sosu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cukinię ze skórka pokroić w 0,5 cm kosteczkę, zeszklić na patelni z masłem i czosnkiem (około 5 - 8 min.), odparowac z niej wodę, pod koniec posolić do smaku. Cukinia powinna być jędrna, lecz szklista.

W naczyniu wymieszać pokrojoną w drobną kostkę mozarellę  z cukinią, papryką i oregano. Mozarella w kontakcie z ciepłą cukinią będzie topniała, w związaku z tym należy szybko  tak przygotowaną mieszanką nadziewać ugotowany makaron.

Makaron układać w naczyniu z gorącym sosem pomidorowym. Podawać od razu lub można podpiec w piekarniku by wszystko było gorące. Jednak przy podgrzewaniu makaron będzie wysychał, by tego uniknąć  podaje zaraz po przygotowaniu.

Smacznego:) e.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Ciasto francuskie, młoda cukinia zapiekane pod masą jajeczno - śmietanową czyli tarta z cukinii. Delikatne połączenie składników wzmocnione szczypiorkiem.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (można je zastąpić przygotowanym ciastem kruchym)
  • 3-4  małe cukinie (najlepsze są najmniejsze ze względu, iż do tarty używana jest cukinia ze skórą)

Masa jajeczno - śmietanowa:

  • 2 jaja
  • 100 ml. śmietanki 18%
  • 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • garść tartego na drobnych oczkach sera żółtego
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 10 dkg sera żółtego tartego na drobnych oczkach, dobrze topiącego się

Przygotowanie:

Formę do tarty lekko natłuszczoną wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. By podczas pieczenia ciasto nie straciło kształtu, należy wierzch wyłożyć pergaminem i obciążyć go grochem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 min. Po czym zdjąć papier, groch i podpiec jeszcze 3 min.

W między czasie cukinię ze skórką  pokroić w cieniutkie plasterki przy użyciu traki, mandoliny. Podsmażyć lekko posoloną cukinie krótko (5 min) na suchej patelni (ewentualnie z łyżką masła) by woda z niej odparowała.

Składniki masy jajeczno śmietanowej połączyć razem, doprawić do smaku.

Na podpieczony spod wyłożyć cukinię, masę jajeczno- śmietanową, wierzch posypać serem. Zapiekać około 10 min. w temp. 190 stopni do upieczenia składników.

Smacznego:) e.

 

czwartek, 05 sierpnia 2010

Łosoś i  jajko wzbogacone o szczypiorek, odrobinę masła i śmietany, zapiekane w kokilce   tworzą doskonałe połączenie smakowe i efektowne danie na śniadanie.

Składniki, 4 porcje:

  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • szczypiorek drobny
  • 4 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:

Kolkilki wysmarowac masłem. Na dno każdej położyc kawałek łososia i wybite jajo. Doprawic szczyptą soli i swieżym pieprzem. Na wierzch położyc łyżeczkę śmietany i masła, posypac drobnym szczypiorkiem.

Napełnione kokilki przełożyc do żarodopornego naczynia. Naczynie napełnic gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekac w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez okolo 10 min., tak by białko było scięte a żółtko miękkie. Tą sztukę zapiekania trzeba opanowac tak jak gotowanie jajka na miękko. 

Smacznego:) e.

Czy ktoś pamięta jeszcze mirabelki? Ja o nich zapomniałam, aż do pewnego dnia... Spracerowałam z rodziną po parku, za raz po tym jak popadał ciepły deszcz. Zieleń pachniała intensywnie i wśród tych zapachów wyczułam zapach mirabelki. Byłam pewna, że się mylę, ale za chwilę przed naszymi oczami pojawiło się duże drzewo oblepione właśnie mirabelkami. Przypomiało mi się dzieciństwo i mirabelki, które rosły u sąsiada za płotem. Drzewo obradzało bardzo obficie w owoce i każdy mogł z tych dobroci korzystać.

I ja również skorzystałam z tego urodzaju w parku i upiekłam ciasto drożdzowe z kruszonką. By "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" zrobiłam ciasto z mirabelki i czerwonej śliwki.

Składniki ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej tortowej
  • 3 dkg cukru
  • 1/2 opakowania  drożdzy suszonych
  • 5 dkg masła
  • 1  żółtko 
  • 1 całe jajo 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 16 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg dowolnych śliwek
  • tłuszcz  i pergamin do formy
  • duż aforma do pieczenia

Przygotowanie:

Do gorącego, roztopionego masła z cukrem  dodać zimne mleko. Tempertura tych składników będzie ciepła i sprzyjała drożdzom. Połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta w mikserze. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości ciasta. Po tym czasie ciasto będzie lekko klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę połączyć by powstały grudki (ewentualnie dodac tłuszczu jeśli będą zbyt sypkie) i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergainem, na wierzch ułożyc owoce i posypać kruszonką.

Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przykrycia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i zjadać jeszcze letnie.

Smacznego :) e.

wtorek, 03 sierpnia 2010

Wędzony łosoś, twarożek ziołowy otulony w ciasto francuskie tworzy delikatne i doskonałe połączenie. Krótko mówiąc rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 dkg wedzonego  łososia w plastrach (ja użyłam łososia, który przyjechał do mnie z Bałtyku)
  • serek ziołowy (ja uzyłam Almette)
  • jajo

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego ciasta nakładać łyżkę twarożku i na wierzch pokrojonego w małe kawałki łososia.

Końce ciasta połączyć razem tworząc stożek, boki dobrze zlepić tworząc paczuszki. Zrobić widelcem lub nożem  otwory w paczuszkach, posmarować wierzch ciasta rozmaconym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni około 15 min. tak by ciasto wyrosło i było dobrze zrumienione.

Znakomita przękąska na zimno jak i na ciepło.

Smacznego:) e

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.