pasje kulinarne
czwartek, 25 lutego 2010
 Nazwałam tę sałatkę "Sałatka - wspomnienie greckich smaków", użyłam gdyż do niej oliwy przywiezionej z Rodos, kupionej u "greckiej babci" w wiosce Siana oraz tamtejszych oliwek Kalamata. Przez czas jakiś eksperymentowałam ze składnikami (producentami składników) by znaleźć te które zaspokoją moje oczekiwania smakowe. I w końcu znalazłam i każdy z was też powinien.

Koniec już tego wstępu, zabieram się do przedstawienia przepisu .

Acha jeszcze jedno, jestem z tych osób, które gotując składniki dodają na "gapę" (czytaj: na smak) Więc wybaczcie, jeśli czasem nie sprecyzuję dokładnie składników ilości.

 

sałatka

  

Składniki:

- mieszanka sałat typu roszponka, lodowa, radicchio,

- świeża bazylia

- pomidorki koktajlowe

- pomidory suszone z zalewy

- mozzarella

- oliwki

Ilości wg uznania.

 

Ponadto składniki na dressing klasyczny:

 -oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- ząbek czosnku

- sok z cytryny

- Sól

- Pieprz

Zasada przy robieniu tego typu dressingu to użycie:

2 / 3 oliwy i 1 / 3 soku z cytryny. Ja się do tego nie stosuje i dresing robię na "gapę" Według smaku.

Składniki sałatki należy rozłoży na talerzu: mieszankę sałat, pomidory, oliwki, porwaną (wcześniej odsączoną z zalewy) mozzarellę, liście bazylii świeżej. Sałatkę polać w przygotowanym w następujący sposób dressingiem:

W nożem lub moździerzu rozgnieść czosnek z solą. umieścić go w słoiczku z nakrętka, dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. I wszystkie te składniki energicznie wymieszać słoikiem potrząsając.

Sałatkę najlepiej przygotować chwilę przed podaniem, gdyż po dodaniu dressingu sałata dłuższym po leżakowaniu w nim traci chrupkość i jędrność. To jeden z uroków tej sałatki.

Ja lubię ją jeść ze świeżą bułeczką z masłem lub pumperniklem. Do tego lampka wina np. : rocznik 77 i romantyczna kolacja gotowa.

 

sałatka

 

smacznego:) e.

wtorek, 23 lutego 2010

Witam w sieci kulinarnych smakoszy i pasjonatów jedzenia. To jest mój pierwszy blog, więc wybaczcie mi proszę jeszcze nieprofesjonalną stronę. Zastanawiam się co mnie skusiło, żeby założyć blog? Czy to panujący trend by dzielic się  z innymi swoimi pasjami i myślami , chyba tak. Mam nadzieje, ze moje przepisy sezonowych smaków Was zaciekawią i zainspirują do gotowania. Do usłyszenia juz wkrótce. elisabeth

14:59, elisabeth77
Link Komentarze (3) »
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.