pasje kulinarne
niedziela, 30 maja 2010

Szpinakowe płaty makaronu, szpinakowe nadzienie, kremowy beszamel, to wszysko zapiekane pod mleczną mazarella. Szpinak do kwadratu :) Pycha.

Składniki, 4-6 porcji:

  • 15 płatów makaronu lasagne  ze szpinakiem (wystarczy na 4 warstwy makaronu w formie o wymiarach 25 x 33 cm)

  • 2 kule mozarelli z zalewy np.: Zott

 Masa szpinakowa:

  • 2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła 
  • 2  kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 150 ml gorącej wody
  • 150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa (świeżo tartej, suszona bazylia i oregano, sól i pieprz)

Beszamel:

  • 500 ml mleka
  • 100 ml mąki
  • 5-8 dkg masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masa szpinakowa:

Na gorącej patelni rozmrażać szpinak do momentu odparowania wody. Następnie dodać wcześniej zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (najpierw podsmażać cebule i po 2 min dodać czosnek – inaczej może się przypalić) oraz wywar warzywny. Smażyć na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) do momentu odparowania  wywaru. Następnie dodać masło, gałkę muszkatołową, zioła, smażyć przez 5 min i na końcu dodać śmietankę. Smażyć jeszcze przez  około 15 min do uzyskania konsystencji szpinaku jak gęstej śmietany.  Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Beszamel:

W rondlu roztopic malso, dodac mąkę i dobrze rozmieszac  smażąc około 1 min. Zmnieszyc ogien. Wlac mleko i szybko rozmieszac trzepaszka. Smazyc na wolnym ogniu, stale mieszjąc by nie przypalic beszmelu. Masa bedzie gestniała, dodac do smaku sól, pieprz i gałke. Smażyc okolo 5 min. by zlikwidowac smak surowej mąki. Sos można przygotowac wcześniej, ale wtedy wierzch sosu nalezy przykryc folia spożywczą by nie utworzył sie kożuch. Ja wolę przygotowac sos w ostatniej chwili, jak postoi i ostygnie to za bardzo zgęstnieje i trzeba go wtedy rozrzedzac.

Płaty makaronu:

Jeśli mamy już przygotowany szpinak i beszamel, należy podgotowac okolo 4 min. makaron w dużej ilości wody i oleju. Nawet jeśli na opakowaniu pisze, ze makaron można używac bez gotowania, ja zawsze go podgotowuje. By zapobiec posklejaniu sie platów do ciebie podczas gotowania, najlepiej gotowac je po 5 szt.

Formę należy posmarowac grubo masłem, dno wyłożyc warstwą płatów makaronu, cienka warstwą beszamelu a następnie masą szpinakową. Powtarzac kolejnośc jeszcze 2 razy. Powinno wyjśc 3 warstwy szpinaku i 4 makaronu. Ostatnia warstwawa makaronu będzie pokryta beszamelem i porwaną na kawalki mozarellą.

Tak przygotowana lasagne przykryc folią aluminiową i wstawic na 20 min. do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu odczekac 5-10 min., by lasagnia stężała.

Smacznego:) e.

czwartek, 27 maja 2010

Grillowany bakłażan nadziewany mleczną mozarellą, roztartą świeżą bazylią oraz  suszonymi pomidorami,  duszony w sosie pomidorowym ,  podawany z kolorowym penne. Lekkie a zarazem  pożywne danie.

Składniki, 3 porcje:

  • 30 dkg makaronu penne kolorowego,
  • duży bakłażan (6 plastrów grubości 0,5 cm),
  • 1 kulka mozarelli z zalewy np. ZOTT
  • garśc bazyli,
  • 3 pomidorki suszone (opcjonalnie)
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczkisuszonego oregano
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • ząbek  czosnku
  • parmezan

Przygotowanie:

Bakłażana pokrojenego wzdłuż  na plastry grubości 0,5 cm posolic i odstawic na sitko na około 15 min. Następnie opłukac wodą i grilowac na patelni grillowej.

W między czasie przygotowac sos pomidorowy wykorzystując gęsty sos pomidorowy np: firmy Primo Gustu, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz i dużą szczyptę  cukru. Gotowac na wolnym ogniu około 10-15 min. by sos odparował i trochę zgęstniał.

Na każdy plaster grillowanego bakłażana przy węższym końcu położyc kawałek mozarelli oraz rozgniecioną w moździeżu bazylię z odrobiną oliwy oraz kawałeczki pomidora suszonego. Zwinąc w rulon zmierzając w kierunku grubszego końca plastra. Powstają w ten sposób involtini (ruloniki).

Gotowy sos pomidorowy przełożyc na do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyc involtini (zakończniem do dołu). Podpiec przez około 10-15 min w tem 200 stopni.

W między czasie ugotowac makaron al dente w dobrze posolonej wodzie. Odcedzic i z powrotem przełożyc do garnka i polac oliwa z oliwek.

Makaron wyłożyc na talerze polac sosem pomidorowy, na wierz ulożyc po 2 porcje involtini, udekorowac bazylią, wg. gustu posypac parmezanem.

Smacznego:) e.

środa, 26 maja 2010

Kolejna propozycja dla wielbicieli makaronu i nie tylko....  Uwielbiam proste połączenia składników.  Kremowy sos śmietanowy, kurczak, pieczarki świeże zioła i tym wszystkim otulone makaronowe kokardki,  to poezja dla kubków smakowych. Smak delikatny,  aż rozpływa się w ustach. Zestawienie to znakomicie współgra z białym wytrawnym winem, które podkręci te smaki.

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu farfale
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę lub wyciśnięty
  • świeże oregano
  • 5-6 średnich pieczarek pokrojonych w 4 mm plastry
  • 200 - 250 ml plynnej śmietanki UHT 18%
  • zioła prowansalskie
  • parmezan
  • olej do smażenia, masło
  • cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucic na gotującą się i posoloną wodę. Ugotować al dente.
  • W między czasie na wolnym ogniu na oleju podsmażyc przez około 5 minut przygotowanego kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Kurczak lepiej smakuje jesli przed smażeniem może sie pomacerować w przyprawach około 15- 20 min. Usmażonego kurczaka odłożyć do miseczki. Na patelni z olejem i masłem podsmażyć pieczarki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać usmażoną pierś z kurczaka  i smietankę. Wszystko wymieszać i dobrze podgrzać by zredukować trochę sos, doprawic solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać wody z gotowania makaranu, jeśli zbyt rzadki zredukowac chwilę wszystko dusząc.
  • Makaron odcedzić, pozostawić kilka łyżek wody z gotowania. Włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą, by się nie kleił. Nastepnie wrzucuć go na patelnie z pozostałymi składnikami i wymieszac, by sos oblepił makaron. 
  • Wyłożyc do głębokich talerzy i udekorować świeżym oregano i posypać parmezanem.

smacznego:) e.

niedziela, 16 maja 2010

Sałatki caprese chyba nie trzeba przedstawiac. Zgodnie z nazwą pochodzi z wyspy Capri, gdzie uprawiane pomidory i bazylia rosną przy pięknej pogodzie, dzięki czemu smakują wyśmienicie. W tradycyjnej wersji sałatki pomidory i mozzarella krojone są w plastry. Mój przepis jest trochę rustykalny, gdyż mozarellę rwie sie na kawałki, pomidory używam koktajlowe, które kroje  na cwiartki i jest wzbogacona  dodakowo   o pomidory suszone. Przy jej przygotowywaniu warto pamietac by zaopatrzyc się w  składniki wysokiej jakości.

Szybka  i wyśmienita sałatka, którą można podac na przystawkę.

Składniki, 2 porcje:

  • 1 kula mozzarelli zott
  • garśc świeżej bazylii
  • 6 pokorojonych wzdłuż na cwiartki pomidorków koktajlowych odmiany truskawkowej, gdyż jest bardzo słodka  i pięknie pachnie (lub innej odmiany wtedy więcej, odmiana truskawkowa jest dośc duża)
  • 6 pomidorów suszonych
  • oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia dobrej jakości
  • ocet balsamiczny dobrej jakości
  • świerzo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na dużym półmisku ułożyc w odstępach porwaną mozzarellę, między nią pokrojone w cwiartkę pomidory oraz pomidory suszone. To wszystko przyozdobic listkami  bazyli, posypac świeżym pieprzem.

Jako dresingu używam tylko oliwy przywiezionej z Rodos, kupionej od pewnej babci w wiosce Siana oraz octu balsamicznego. Składniki te można podac  oddzielnie i każdy poleje swoją porcję wg uznania lub polac  całą sałatkę  bezpośrednio przed podaniem.

Prawda jakie proste?!  Kolory cieszą oko, a smaki podniebienie :)

Smacznego:) e.

czwartek, 13 maja 2010

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu  przystawka z wędzonego łososia i świeżego ogórka. Smaczna, delikatna w smaku za sprawą orzeźwiającego ogórka i jaka efektowna w wyglądzie. Czy coś więcej trzeba by jej spróbować? Chyba nie, wielbicieli łososia na pewno nie trzeba będzie namawiać.

Składniki, 2 osoby:

  • 8 dkg łososia wędzonego pkrojonego w cieniutkie plastry
  • 1 duży (gruby i długi)   świeży ogórek
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cieniutkiego szczypiorku drobno pokrojonego
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórka obrać ze skóry i pokroić przy użyciu odbieraczki do warzyw w cieniutkie dlugie paski, bez wykorzystania miąższu z pestkami. Ułożyć je na talerzach w fantazyjne fale, następnie dodać na wierzch pokrojonego w 2cm paski łasosia. Posypać to wszysko szczypiorkim i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Oddzielnie przygotować sos do przystawki z majonezu i cytryny, smak powinien byc lekko kwaskowy, ryby lubią cytrynę.
  • Podawac ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.

 

Smacznego:) e.

środa, 12 maja 2010

Już od jakiego czasu miałam ochotę na  domową pizze. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się że mam mało mąki pszennej zwykłej, a za to dużo pszennej razowa typ 2000. Postanowiłam zaeksperymentowac i upiec pizze z  mąki pszennej razowej. Efekt był zachwycający dla podniebienia również dzięki dodatkom.  Połączenie chrupiącego ciasta razowego  z salami, pieczarkami i słonymi kaparami wyszło rewelacyjne. Kiedy zobaczyłam ją upiecznoną pomyślałam, ze wygląda rustylaknie.  Będzie to moja  pizza na ulubionym  spodzie.

Składniki ciasta na 2 pizze, o średnicy 30 cm

Przygotowałam ciasto na 2 pizze z myślą by 1 placek zamrozic i wykorzystac kiedy indziej.

Ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej razowej 2000
  • 10 dkg mąki pszennej zwykłej
  • 3 dkg drożdży
  • około 200-250 ml cieplej wody (letniej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy

Nadzienie na 1 pizzę:

  • 150 -200 ml gęstej pasty pomidorowej (przecieru)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garstka świeżego oregano (opcjonlnie)
  • 8-10 małych, cienkich plasterków dobrej jakości salami
  • 1 srednia pieczarka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kapar z zalewy
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 kulka mozarelli osączonej z zalewy
  • 5-10 dkg twardej mozzarelli do zapiekania (tylko nie gotowej startej , najlepiej kupic w kawału) lub innego sera ciągnacego się podczas pieczenia

Przygotowanie:

  • W szkalnej misce zrobic rozczyn: rozetrzec drożdże o temperaturze pokojowej z cukrem, dadac 1/3 szkl. ml letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszac i odstawic po przykryciem w ciepłe miejsc na około 15 min. Powinno urosnąc i spienic się.
  • Następnie dodac wszystkie składniki do rozczyny i ucierac w robocie około 10 min. Aż ciasto połączy się w kulę i będzie elastyczne. Odstawic w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na koło 60 min. W tym czasie powinno podwoic swoją objętośc.
  • Nagrzac piekarnik do temp. 200-220 stopni.
  • Wyrosniete ciasto podzielic na 2 (ja jeden placek zamroziłam by wykorzystac na następny dzien) i rozwałkowac na placek o średnicy około 30 cm i grubości 1 cm. Położyc na nagrzaną (dzięki temu placek szybko podrośnie) i wysmarowaną tluszczem formę do pieczenia i pozostawic do podrośnięci na około 10 min.
  • W międzyczasie przygotowac nagrzac nadzienie. Przecier pomidorowy doprawiam oregano i czosnkiem. Soli celowo nie daje gdyż salami i kapary są słone.
  • Gotowe ciasto posmarowac obficie sosem pomidorowym posypac tartym serem, porwana w kawałki mozarellą, salami , pieczarkami i kaparami. Wierzch posypac świeżym i suszonym oregano.
  • Włożyc blachę na środkowy poziom piekarnika przy tem. 220 lub górny przy tem. 200. Każdy piekarnik piecze inaczej, wiec najlepiej samemu pretestowac tem. i czas pieczenia. Piec około 10-15 min do zumienienia brzegów i spodu ciasta, uważac przy tym by nie spalic dodatków pizzy.

Smacznego:) e.

poniedziałek, 10 maja 2010

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu makaron rurki ze smażoną piersią z kurczaka, świeżą rucolą, z dodatkiem suszonych pomidorów otoczony kremowym  sosem śmietankowym. Połączenie pikantnej rucoli i słodkich pomidorów  podkręca łagodny sos śmietanowy.

 

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu rurki
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
  • 1 garśc rucoli
  • 8 połówek pomidorków suszonych w zalewnie
  • 200 - 250 ml plynnej śmietanki UHT 18%
  • zioła prowansalskie
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucic na gotującą się i posoloną wodę. Ugotowac al dente.
  • W między czasie na wolnym ogniu na oleju podsmażyc przez około 5 minut przygotowanego kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Jeśli jest na to czas, to lepiej by kurczak poleżał około pół godziny przyprawach  i potem był smażony. Następnie dodac garśc rucoli, pokrojone w paski pomidory, smietankę. Wszystko wymieszac i dobrze podgrzac, doprawic solą i pieprzem.
  • Makaron odcedzic, pozostawic kilka łyżek wody z gotowania. Włożyc z powrotem do garnka i skropic oliwą, by się nie kleił. Nastepnie wrzucuc go na patelnie z pozostałymi składnikami i wymieszac, by sos oblepił makaron. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodac wody z gotowania makaranu, jesli zbyt rzadki zredukowac chwile wszystko dusząc.
  • Wyłożyc do głębokich talerzy i udekorowac pozostałą rukolą oraz polac odrobiną oliwy z oliwek.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.