pasje kulinarne
wtorek, 31 maja 2011

Uwielbiam ciasto drożdźowe z truskawkami i kruszonką. Zapach jaki  roznosi się podczas jego  pieczenia jest cudowny. Tym razem zamiast tradycyjnego  ciasta drożdźowego przygotowalam  wersje z bułeczkami. Użyłam mój niezawodny przepis jaki zapewne każdy z Was ma. Do idealnego ciasta drożdzowego dochodzi się metodą prób i błędów. Ja już ten poziom idealności osiągnełam. Przepis jest tylko bazą, końcowy efekt trzeba sobie samemu wypracowac.

Składniki (temeratura pokojowa), 9 bułeczek:

  • 30 dkg mąki pszennej tortowej
  • 6 dkg cukru
  • 15 dkg świeżych drożdzy
  • 5 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125- 150 ml mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 5 dkg mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 2 łyzki cukru zwyklego

Dodatkowo:

  • 50 dkg truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły
  • 1 łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę rozetrzec palcami do uzyskania grubych okruchów, po czym wlozy do lodówki do schłodzenia.

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki, powyższe składniki i szczyptę soli. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości bułeczek. Ciasto powinno elastyczne,  gładkie i lekko klejące. Jesli takie nie wychodzi nalezy odpowiednio dodac mleka lub mąki.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 godz.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość około  (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy podzielić na 9 kulek. Każdą  spłaszczyć palcami na środku, posmarowac roztopionym masłem i nalożyc po 3 truskawki opruszone cukrem. całe bułeczki posypa kruszonką.Bułeczki układac na blasze wyłożonej pergaminem w kilkucentymetrowych odstępach. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez. przykrycia na około 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 190 stopni na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce i zjadać jeszcze letnie.

smacznego :)

elisabeth

sobota, 28 maja 2011

To już tradycja w naszym domu, że wraz z pojawieniem się na starganach truskawek na naszym stole nie może zabraknąc pierożków z truskawkami. Najlepiej smakują, gdy ciasto jest mięciutkie i elastyczne.

Składniki na ciasto, 6 porcji:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • około 250 ml ciepłej przegotowanej wody

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły do smaku

Przygotowanie:

Użycie ciepłej wody, oleju i brak białka z jaj sprawia, że ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się lepi. Po ugotowaniu jest mięciutkie i pyszne.

Do przygotowania ciasta używam robota z hakiem do zagniatania. Do miski wsypuje przesianą mąkę sól i 3/4  wody. Miksuję, kolejno dodaje żółtka, olej i powoli pozostałą wodę. Ilośc wody jaką trzeba dodac zalezy od wielu czynników: mąki, wielkości żółtek. Należy jej dodac tyle by powstało elastyczne ciasto, miksowac do uzyskania gładniego i elastycznego ciasta, które nie bedzie sie mocno kleiło do rąk.W razie potrzeby należy dosypac niewielką ilośc mąki. Ostawic ciasto na 15 min. pod przykryciem by odpoczęło.

W między czasie przygotowac truskawki do nadziewania.Umyte i odszypułkowane posypac cukrami w zalezności od ich słodkości.

Ciasto rozwałkowac na grubośc około 3 mm, wycinac kółka w zależności od wielkości truskawek. Najlepiej nadziewac ciasto jedną większą truskawką. By ciasto nie nasiąkło sokiem z truskawek, należy gotowac pierożki na bieżąco w czasie lepienia pozostały pierożków. Wodę do gotowania trzeba osoli i dodac łyżkę oleju. Czas gotowania to około 3 min. po  wypłynięciu pierożków na wierzch.

 

Smacznego :)

elisabeth

16:07, elisabeth77 , Pierogi
Link Komentarze (9) »
piątek, 27 maja 2011

Witam wszystkich po mojej bardzo długiej nieobecności.

Powrót do bloga chciałabym rozpocząc szybkim  deserem z truskawkami. Sezona na nie na dobre trwa. Którz ich nie lubi, pięknie pachną i wygladają,  cudownie smakują. Oto pyszny deser z ich udziałem.

Składniki, 4 porcje:

  • ciasto francuskie
  • 250 g serka maskarpone
  • 1/2 szklanki ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem
  • 4 - 5 łyżki cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 1 lyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Przygotowanie:

Ugotowany na gęsto i ostudzony budyń utrzec z serkiem maskarpone i cukrem waniliowy. Schłodzic w lodówce na czas pieczenia ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie pokroic na kawałki około 10 x 15cm (lub wg uznania). Ja kupiłam mrozone pokrojone w kawałki z Frosty, jest odpowiednio grube. Jesli ciasto jest mrożone nalezy je odmrozic - trwa to krótko. W cieście zrobic ramkę, naciąc je 1 cm od brzegu, tak by nie przeciąc ciasta na wylot. Ramki posmarowac masłem i posypac cukrem. Środek ciasta poprzekuwac widelcem.Tak przygotowane ciasto wyłożyc na pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 15 min..

Jesli środek upieczonego ciasta bedzie wyższy niż ramki, można go delikatnie wcisnac, uważając by nie połamac ciasta.

Na środek ostudzonego ciasta wyłożyc schłodzoną masę,  na wierzch  ułożyc pokrojone truskawki.

  

Smacznego :)

elisabeth

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.