pasje kulinarne
poniedziałek, 28 czerwca 2010

Mozzarela, pomidory, bazylia, oliwa z oliwek  te nierozłączne składniki  wzbogacone o makaron,  suszone pomidory i prażone orzechy pinii, tworzą niesamowite w smaku połączenie.  Znakomity pomysł na sałatkę na upalne dni lub jako danie obiadowe.

Składniki, 2 porcje:

  • 15 dkg makaronu kokardki
  • 1 kula mozzareli z zalewy
  • 1 duzy pomidor lub 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 pomidorkow suszonych
  • 1 łyżka pinii
  • 2 garści świeżej bazyli
  • kilka lyżek dobrej oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan opcjonalnie

Przygotowanie:

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente.

W między czasie  rozgnieśc w możdzierzy bazylię z 1 łyżką oliwy z oliwek.

Świeże pomidory i mozzarellę pokroic w kostę, pomidory suszone w grube paski. Na suchej patelni zrumienic orzechy pinii.

Gorący, ugotowany makaron wymieszac z bazylią i oliwą,  do tego dodac pozostale składniki i wszystko delikatnie wymieszac. Doprawic solą, pieprzem i polac oliwą tak by całośc nie była zbyt sucha. Na koniec  posypac orzeszkami pini i ewentualnie tartym parmezanem.Podawac na zmino w formie sałatki lub głównego dania.

Smacznego:) e.

czwartek, 24 czerwca 2010

Piekłam takie samo  ciasto w sezonie rabarbarowym. Znakomicie sprawdza się również przy wykorzystaniu truskawek. Ciasto jest puszyste, pięknie pachnie truskawkami i ta chrupiąca kruszonka, nic dodac nic ując.

Składniki na ciasto:

  • 80 dkg truskawek
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 duże jajka
  • 18 dkg margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Skladniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru
  • 8 dkg mąki
  • 5 dkg  masła

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy + do posypania ciasta
  • forma tortowa śred. 28 cm

Przygotowanie:

  • Miękką margarynę utrze z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje. Następnie dodawac stopniowo po jednym jajku  nadal miksując. Cały czas miksując powoli wsypywac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Składniki na kruszonkę połączyc i wstawic na chwilę do zamrażalnika by stwardniała.
  • Do przygotowanej formę przelac ciasto, wyłożyc je truskawkami i posypac kruszonką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez około 1 godzinę, do tzw.suchego patyczka.

Smacznego:) e.

środa, 23 czerwca 2010

Rózyczki brokuł z  dodatkiem fety polane dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i czosnku. To pyszna i szybka w wykonaniu sałatka. Doskonała propozycja  na imprezę z przyjaciołmi lub wykwintną kolację we dwoje. Podana z pieczywem i wytrawnym czerwonym winem smakuje znakomicie.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokuł 450 g lub świeżych,
  • 1/2 opakowania sera feta

Składniki na dressing:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 malego ząbku czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy 3-4 min. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że brokuł nie będzie jędrny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewmy krótko zimną wodą, dzięki temu zachowa zielony kolor. Pozostawiamy na sicie do całkowitego ocieknięcia z wody i ostygnięcia. Brokuł powinnien byc zimny.

W między czasie przygotowujemy dressing. Czosnek rozgniatamy  przez wyciskarkę i posypujemy szczypta soli. Następnie wrzucamy go z pozostałymi składnikami sosu  do małego słoiczka z nakrętką i energicznie wstrząsamy.

Różyczki brokuł układamy na talerzu, posypujemy pokrojoną w plastry lub kostkę fetą i polewamy dressingiem. Sałatka jest pyszna również na drugi dzień, jeśli oczywiście coś zostanie.

Smacznego:) e.

piątek, 18 czerwca 2010

Puszyste biszkoptowe gofry. Kto ich nie lubi jeśli, są również chrupiące... Najlepiej smakują lekko ostygnięte, posypane tylko cukrem pudrem lub  jak kto woli z różnymi dodatkami.

Składniki na 4 duże gofry:

  • 18 dkg mąki
  • 250 ml mleka
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 jaja (białka oddzielone od żółtek)
  • cukier waniliowy
  • sól

Dodatkowo: olej do smarowania gofrownicy

Dodatki  wg smaku : cukier puder, truskawki, serek waniliowy, sos waniliowy, sos truskawkowy.

Sos truskawkowy: Dowolną ilośc truskawek rozgnieść tłuszkiem do ziemniaków i dodać cukier do smaku. Gotować na średnim ogniu prze około 5min. Po ostygnięciu zmikswać na jednolitą konsystencję.

Przygotowanie:

Mąkę z odrobiną soli, cukrem pudrem, waniliowym, mlekiem i żółtkami wymieszać w misce.Dodać roztopione masło. Składniki ubić (wyrobić) na gładkie elastyczne ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gotowym ciastem, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.

Formę do gofrów rozgrzać, natłuścić i smażyć gofry około 3 min. w zależności od gofrownicy. Po usmażeniu gofry należy ostudzić na kratce by były chrupiące.

Smacznego: e.

10:08, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 czerwca 2010

Sezon na truskawki trwa, a  to jest dopiero moje pierwsze w tym roku ciasto z wykorzystaniem tych owoców.  Niestety truskawki w tym sezonie nie są zbyt słodkie, ale nawet te lekko kwaskowe znakomicie nadają się do wypieków. Z tego niezawodnego i prostego przepisu korzystam co rok. 

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • 15 dkg drobnego cukru kryształu
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • tłuszcz do smarowania formy i bulka tarta do posypania
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 28 cm. z kominem posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą.

Masło lub margaryne utrzec z cukrem na gładką masę. Nastepnie nieprzerywając ucierania, dodawac po jednym jajku. Na tym etapie masa może wyglądac na zważoną.

Mąkę pszenną wymieszac z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac, dodac do masy maslano - jajecznej, delikatnie wymieszac (bez użycia robota) do całkowitego połączenia sie składników i powstania gładkiego lekkiego ciasta.

Ciasto przełożyc do tortownicy, ułożyc na wierzchu umyte i oczyszczone z szypułek i w całości truskawki.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 40-45 min., do tzw. suchego patyczka. Zbyt długie pieczenie wysuszy ciasto.

Przed podaniem biszkopt warszawski posypac cukrem pudrem.

Smacznego :) e.

Tagi: truskawki
14:40, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (6) »
niedziela, 13 czerwca 2010

Jestem wielbicielką jeszcze ciepłego  ciasta drożdzowego, a jeśli  mam w zapasie dobry dżem to jestem w siódmym niebie.

Do robienia chałki wykorzystałam niezawodny przepis na buchty.

Składniki:

Ciasto na 1 chałkę:

  • 50 dkg mąki pszennej tortowej
  • 5 dkg cukru
  • 2 dkg świeżych drożdzy
  • 10 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • garśc rodzynek

Na kruszonkę:

  • 2,5 dkg zimnego masła
  • 4 dkg mąki
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania chałki
  • tłuszcz  i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 100 ml ciepłego mleka, wsypać 10 dkg przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki 40 dkg, i powyższe składniki, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez  10 minut. Długi okres mieszania,  poprzez dodawanie powietrza   ma wpływ na puszystości końcowego wypieku. Po tym czasie ciasto będzie klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na wierzch dodac namoczone w ciepłej wodzie i odsączone z niej rodzynki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Podzielic na 3 wałki równej długości okolo 30 cm. Upleśc warkocz, zaczynając od połączenia  trzech wałków koniec warkocza również powinien byc połączony .  Początek i koniec warkocza podwinąc pod spód. Odstawic chałkę do wyrośnięcia na okolo 20 min. do nasmarowanej  i posypanej bułką blachy do pieczenia.

Kruszonka:

Składniki na kruszonkę rozetrzec dłońmi do powstania dużych okruchów. Na czas wyrastania uplecionej chałki kruszonkę można wstawic do lodówki.

Wyrośnięte ciasto posmarowac roztrzepanym białkiem i posypac kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni przez około 20-25 min.

Jeszcze letnią zajadac posmarowaną z dżemem, miodem, masłem lub po prostu popojac mlekiem.

Ja wykorzystałam do mojej chałki "dżem pałacowy" kupiony w Palacu w Łomnicy z tegorocznych zbiorów: truskawkowo- rabarbarowy.

Chałka z kruszonką to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Smacznego:) e.

wtorek, 08 czerwca 2010

Czy macie czasem ochotę odtworzyc smaki, które zostawiły mile wspomnienia na waszych kubkach smakowych. Miejsce w którym  jedliści te pyszności jest zbyt odległe by móc nimi delektowac się, kiedy najdzie na to ochota? Ja tak.

Niedawno miałam możliwośc pierwszy raz spróbowac  pesto z czosnku nieźwiedziego. Wrażenia smakowe ciekawe.

 czosnek niedźwiedzi

Plik:Illustration Allium ursinum0.jpg

A oto spagetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z parmezanem

Zasmakował mi pewnien deser "ciasto pszczółka".

Pod nazwą tą kryło się  kruche ciasto z warstwą blanszowanych migdałów smażonych w maśle i miodzie. Ciekawy smak, który zechce sama odtworzyc. Jak sie uda to przedstawie go na moim blogu.

pozdrawiam

e.

21:03, elisabeth77
Link Komentarze (4) »
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.