pasje kulinarne
wtorek, 27 lipca 2010

Oto nowe oblicze często goszczącej na moim stole sałatki z brokuł i ferty z sosem winegret (przepis w dziale: salatki i przystawki) . Tym razem przygotowałam ją z sosem jogurtowym i prażonymi płatkami migdałowymi. Początkowo nie wyobrażałam sobie innego połączenia fety jak tylko z sosem winegret, dopóki nie spóbowałam sosu jogurtowego. Byłam mile zaskoczona i na pewno jeszcze nie raz to powtórze.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokuł 450 g lub świeżych,
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 łyzki prażonych płatków migdalowych

Składniki na dressing jogurtowy:

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 małego ząbku czosnku
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy 3-4 min. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że brokuł nie będzie jędrny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewmy krótko zimną wodą, dzięki temu zachowa zielony kolor. Pozostawiamy na sicie do całkowitego ocieknięcia z wody i ostygnięcia.

W między czasie przygotowujemy dressing. Czosnek rozgniatamy  przez wyciskarkę i posypujemy szczypta soli, mieszamy z sokiem z cytryny i majonezem.  Na koncu dodajemy jogurt, przyprawiamy do smaku i mieszamy na gładki sos.

Różyczki brokuł układamy na talerzu, posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :) e.

Inne sałatki z brukuł :

http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/06/Salatka-z-brokuly-i-fety.html

niedziela, 25 lipca 2010

Uwielbiam pieczoną paprykę z nadzieniem jak na gołąbki, podaną z sosem pomidorowym. Przygotowana w ten sposób  papryka jest słodka i aromtyczna.

Składniki na nadzienie, 2-4 osoby:

  • 4 czerowone papryki
  • około 1 i 1/2 torebki ryżu (ja użyłam brązowego)
  • 35 dkg mielonej piersi z kurczaka lub indyka
  • mała cebula
  • oliwa, olej
  • sól, pieprz do smaku
  • jajo

Składniki na sos:

  • 400 ml. sosu pomidorowego
  • 1 ząbek wycisniety czosnku
  • sól, pieprz, oregano, 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo: zamykana folia do pieczenia, 100 ml. bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Ugotowac ryż wg. przepisu na opakowaniu skracajac czas o 5 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklic na oleju.
  • Paprykę przekroic w poprzek na wysokości 2/3, 2 częsci oczyścic z nasion, przyprawic solą i naoliwic z zewnatrz.
  • Nagrzac piekarnik do temp. 200 stopni. bez fukncji górnego i dolnego opiekania tylko termoobieg.
  • W naczyniu połączyc  składniki nadzienia: ugotowany gorący ryż, mięso mielone, jajo, cebulkę i przyprawic do smaku solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełniac powyżej brzegu dolną cześc papryki. Całośc przykryc górną częścią papryki.
  • Paprykę można lekko wyrównac od spodu jeśli będzie stała nierówno.
  • Formę do pieczenia wyłożyc folią do pieczenia. Papryki umieścic w foli w pozycji stojącej i wlac 100 ml bulionu. Zamknąc folię. Piec okolo 1 godziny, aż papryka zmięknie, ale nie starci swojego kształtu.
  • W między czasie przygotowac  sos pomidorowy,  gotując na wolnym ogniu przez okolo 15 min. składniki sosu.
  • Upieczoną parykę podawac z sosem pomidorowym.

Smacznego e.

środa, 21 lipca 2010

Torcik z bakłażana, swieżych pomidorów, kurczka, to wszystko podpieczone z mleczną mozarellą. Szybkie i proste danie z grillowanych składników. Torcik można podawac z sosem pomidorowym jako danie główne lub dressingiem balsamicznym na przystawkę.

Składniki, 2 porcje:

  • 4 plastry bakłażana (grubośc 1 -1,5 cm)
  • 4 plastry pomidora (grubosc 1 cm)
  • 4 plastry mozarelli w zalewnie np: zott (grubośc 1 cm)
  • 1 pierś z kurczaka podzielona na 4 cześci (grubosc 1 cm)
  • garśc świeżej bazylii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo sos pomidorowy:

  • 200 ml przecieru  pomidorowego (sosu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana (wcześniej posolic, odstawic na 20 min, następnie spłukac wodą), pomidory ze skórką, posolone kawałki piersi kurczaka posmarowac oliwa z oliwek i grilowac np.: na patelni grilowej.

Składniki sosu zagotowac i przelac do naczynia do zapiekania.

Bazylię, 1/2 ząbka czosnku, szczyptą soli rozgnieśc w moździeżu, wymieszac z łyżką oliwy i posmarowac zgrilowane kawałki kurczaka.

W naczyniu układac 4 porcje  składające się z warstw: bakłażan, pierś z kurczaka, pomidor, mozarella. Zapiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż mozarella się stopi (okolo 10 min).

Nakładac na talerz po 2 porcje, jedna na drugiej tworząc torcik. Całośc polac sosem pomidorowym.

Smacznego. e.

poniedziałek, 19 lipca 2010

Jedzenie bobu kojarzy mi się z beztroskim siedzeniem w ogrodzie u babci, która często go gotowała  i podawała polany masłem.  Lubię te wspomnienia i smaki dzieciństwa.

A co powiecie na bób z fetą, świeżą mieta polany oliwą i sokiem z cytryny. Taką wersję bobu może kiedyś zapamięta moje dziecko...

Składniki, 2 porcje:

  • woreczek świeżego bobu
  • garśc świeżej mięty
  • 5 dkg fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

Bób ugotowac w osolonej wodzie okolo 6 min. (po tym czasie sprawdzi twardosc bobu). Odcedzic i przelac zimna wodą. Gdy przestygnie należy obrac bób ze skórki, to jest zajęcie dla cierpliwych.

Obrany bób należy wymieszac z roztartym w soli czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą w oliwek. Dodac porwane listki miety. Calośc przyprawic solą i pieprzem i posypac rozdrobnianą feta. Bób podawac najlepiej schłodzony z dodatkiem grzanek.

Smaczego:) e.

czwartek, 15 lipca 2010

Uwielbiam letnią porę. Stragany uginają się od owoców. Kiedy idę na targ warzywny dostaje zawrotu głowy od tych kolorów i smaków. Nie mogę się na nic zdecydować, gdyż na wszystko mam ochotę. Czereśnie, jagody, agres, maliny, brzoskwinie, niesposób tego wszystkiego wymienić.

Podczas upałów najlepiej smakują potrawy lekkie i oczywiście szybkie w przygotowaniu. Pomyślałam o sałatce z soczystych brzoskwiń, mlecznej mozarelli,  szynki parmieńskiej na liściach sałaty skropionej miodowym dressingiem.

Składniki, 2 porcje:

  • mieszanka sałat
  • kula mozarelli z zalewy
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 dojrzałe brzoskwinie

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka 15 ml.)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sół, pieprz

Przygotowanie:

Składniki dressingu wymieszać w zakręconym słoiczku, energicznie wstrząsając. Gotowy dressing  delikatnie wymieszać z sałatą i wyłożyć na talerz (można tak zrobić tylko jeśli sałatę zaraz zjemy, gdyż inaczej nie będzie chrupka.) Można też podać dressing w oddzielnym naczyniu, by każdy mógł nim skropić sałatkę  sam.

Na sałacie układać szynkę, odsączoną z zalewy i porwaną mozarellę oraz pokrojoną  w duże kawałki ze skórką lub bez brzoskwinie.

Smacznego:) e.

środa, 14 lipca 2010

Sezon jagodowy trwa. Czas na kolejny tradycyjny smakołyk z wykorzystaniem tych owoców, czyli wszystkim znane jagodzianki

Do przygotowania jagodzianek wykorzystałam mój niezawodny przepis na buchty.

Składniki:

  • 50 dkg mąki pszennej tortowej
  • 5 dkg cukru
  • 2 dkg świeżych drożdzy
  • 10 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier do jagód
  • białka lub roztopione masło do posmarowania jagodzianek
  • tłuszcz  i pergamin do formy

Przygotowanie

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 100 ml ciepłego mleka, wsypać 10 dkg przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki 40 dkg, i powyższe składniki, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości jagodzianek. Po tym czasie ciasto będzie lekko klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy podzielić na 12 części. Każdą część spłaszczyć ręką i nałożyć około 2 łyżeczki nadzienia i skleić jak sakiewkę bez zbytniego naciągania ciasta (może to spowodować poźniejsze pęknięcia bucht) układać  na blasze wyłożonej pergainem. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przykrycia na około 20-30 minut (zapobiegnie to pękaniu bucht w czasie pieczenia i wyciekaniu nadzienia). Przed włożeniem do piekarnika posmarowac roztrzepanym białkiem lub masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i zjadać jeszcze letnie.

Smacznego:) e.

niedziela, 11 lipca 2010

Jestem zwolenniczką szybkich przekąsek takich jak tak z łososia i jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Doskonała propozycja nie tylko na przystawkę, ale i na śniadanie. Tak było dziś w moim przypadku.

Składniki, 2 porcje:

  • 5 dkg łososia wędzonego w plastarch, pokrojonego na 2 cm paski
  • 2 duże jaja ugotowane na twardo
  • majonez
  • 1/2 cytryny pokrojonej na cwiartki
  • pieprz
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

Jaja pokroic na cwiartki, na wierz każdej porcji nakładac łyżeczkę majonezu, szczypiorek  i łososia. Wierzch posypac świeżo mielonym pieprzem.

Należy podawac z cytryną. Doskonale smakuje z bagietką.

Smacznego:) e. 

środa, 07 lipca 2010

Wybrałam się na targ warzywny w poszukiwaniu truskawek na dżemy. Te ostatnie są najlepszena na przetwory , gdyż są słodziutkie, mają piękny zapach i kolor. Idąc w takie miejsca dostaje zachwytu i kupuje więcej produktów niż planowałam.

I tak też się stało, kiedy zobaczyłam jagody. Od razu pomyślałam o pierogach z jagodami jakie robiła moja Mama. Moje dziecko jeszcze nie miało mozliwości spróbowania  jagodowych pierogów, więc postanowiłam sobie "zrobić drugą robotę" (oprócz robienia dżemu) i ulepić pierogi. Ciasto, które przygotowuje do pierogów, to moje ulubione. Próbowałam różnych przepisów, ale ten prezentowany niżej  jest najlepszy. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwo się lepi, po ugotowaniu jest  miękkie.

Składniki na ciasto, porcje dla 4-6 osób:

  • 3 szklanki mąki ( 1szkl.=250 ml)
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju (1 łyżka =15 ml)

Dodatkowo:

  • jagody (słoik 0,9l)
  • cukier
  • serek waniliowy jako dodatek do gotowych pierogów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrobić w robocie. Uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które należy odstawić pod przykryciem na 15 min.

W między czasie umyć jagody, dobrze odsączyć z wody. By uniknąc puszczania soku przez jagody posypać je cukrem przed samym nadziewaniem pierogów.

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę, chwilę zagnieść (powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do podłoża, można ewentualnie dodać mąkę ), podzielić na 3 części.

Jedną część ciasta  rozwałkować na placek grubości 2-3 mm. pozostałe 2 porcje ciasta odłożyć na bok przykryć posypana mąka ściereczką. Wykroić szklanaką krążki i każdy nadziewać jagodami,  dobrze zlepić. Tak przygotowaną partię wrzucić do osolonej i gotującej sie wody. Po wypłynięciu na wierzch wody gotować około 3 min.  

W podobny sposób należy postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Dzieki temu unikniemy możliwości zbytniego nasączenia ciasta jagodami.

Podawać wg. smaku posypane cukrem pudrem, z serkiem waniliowym lub śmietaną.

Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez Olciaky

Smacznego :) e.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.