pasje kulinarne
wtorek, 17 sierpnia 2010

Makaron conchiglioni nie przestaje mnie zachwycac swoimi mozliwosciami. Tym razem przygotowałam go z moim niezawodnym nadzieniem szpinakowym. Zawsze wydawało mi się, że do zapiekania szpinaku pasuje tylko beszamel, tym razem zaryzykowałam i przygotowałam sos pomidorowy. Opłacało się. Sos pomidorowy ożywił delikatny smak szpinaku, ale zbyt duża ilość może go przytłumić a tego nie chcemy...

 Składniki i przygotowanie masy szpinakowej wg. przepisu : http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/03/Tarta-szpinakowa.html

Dodatkowo:

  • makaron muszelki około 24 szt (3 porcje)

  • parmezan

Sos pomidorowy wg. przepisu: http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/08/Conchiglioni-z-mloda-cukinia.html

Przygotowanie:

Makaron ugotowny wg. przepisu na opakowaniu napełniać gorącą masą szpinakową. Układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całość posypać tartym parmezanem.

Zapiec przykryte folią aluminową około 10 min w tem. 180-190 stopni, by sie ociepliło.

Smacznego:) e.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Każde warzywo, ryba  lub mięso tworzy idealny duet z  jakimś składnikiem. Tak jest też z łososiem, który w połączeniu  np.: z jajkiem, cytryną, sosem śmietanowym, koperkiem lub  szczypiorkiem tworzy niezapomniane doznania smakowe.

Makaron o grubych wstążkach i wędzony łosoś  otulone sosem śmietanowo - cytrynowym tworzą proste a idealne połączenie, które nie wymaga długiego przygotowania a efekt końcowy  jest pyszny.

Składniki, 2 porcje:

  • 150 dkg makaronu tagliatelle
  • 2 plastry wędzonego łososia +1 plaster na wykończenie dania
  • 150 ml śmietanki 18% ( z Gostynia – nie waży się)
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • do smaku: kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Makaron ugotować  zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie polać oliwą z oliwek i wymieszać by się nie kleił.

W między czasie przygotować sos. Na patelnię wlać śmietankę i podgrzać (bez gotowania gdyż może się zważyć) kilka minut do zredukowania, następnie przyprawić do smaku. Na końcu dodać pokrojony w kawałki (wielkość wg uznania) wędzony łosoś.

Jeszcze ciepły makaron układać na talerzu w formie gniazda, wierzch każdego polać sosem z dodatkiem łososia, wykończyć łososiem,  szczypiorkiem i świeżym pieprzem.

 Smacznego:) e.

Po inne przepisy z łososiem zapraszam: 

http://sezonowesmaki.blox.pl/tagi_b/1364/losos.html

środa, 11 sierpnia 2010

Jestem pod urokiem kształtu makaronu conchiglioni. Duże, piękne muszle, które można nadziewać przeróżnymi składnikami. Dania z ich udziałem są urocze i pięknie prezentują się na talerzu. Ja przygottowałam je z  młodą, malutką cuknią, mozarellą, odrobiną świeżego oregano i podałam z sosem pomidorowym. "Niebo w gębie".

Składniki, 2 porcje:

Nadzienie:

  • 16 dużych muszli conchiglioni

  • 2 małe młode cukinie (małe mają miękko skórkę i nie trzeba wydrążac pestek)
  • 1 kula mozarelli z zalewy
  • pół grilowanej czerwonej papryki, bez skóry (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Sos pomidorowy:

  • 300-400 ml przecieru pomidorowego (ja używama Valfrutta, jest gęsty i niezbyt kwaśny)
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz i suszone oregano do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć i gotować na wolnym ogniu około 5-10 min. do zagęszczenia (zredukowania) sosu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cukinię ze skórka pokroić w 0,5 cm kosteczkę, zeszklić na patelni z masłem i czosnkiem (około 5 - 8 min.), odparowac z niej wodę, pod koniec posolić do smaku. Cukinia powinna być jędrna, lecz szklista.

W naczyniu wymieszać pokrojoną w drobną kostkę mozarellę  z cukinią, papryką i oregano. Mozarella w kontakcie z ciepłą cukinią będzie topniała, w związaku z tym należy szybko  tak przygotowaną mieszanką nadziewać ugotowany makaron.

Makaron układać w naczyniu z gorącym sosem pomidorowym. Podawać od razu lub można podpiec w piekarniku by wszystko było gorące. Jednak przy podgrzewaniu makaron będzie wysychał, by tego uniknąć  podaje zaraz po przygotowaniu.

Smacznego:) e.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Ciasto francuskie, młoda cukinia zapiekane pod masą jajeczno - śmietanową czyli tarta z cukinii. Delikatne połączenie składników wzmocnione szczypiorkiem.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (można je zastąpić przygotowanym ciastem kruchym)
  • 3-4  małe cukinie (najlepsze są najmniejsze ze względu, iż do tarty używana jest cukinia ze skórą)

Masa jajeczno - śmietanowa:

  • 2 jaja
  • 100 ml. śmietanki 18%
  • 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • garść tartego na drobnych oczkach sera żółtego
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 10 dkg sera żółtego tartego na drobnych oczkach, dobrze topiącego się

Przygotowanie:

Formę do tarty lekko natłuszczoną wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. By podczas pieczenia ciasto nie straciło kształtu, należy wierzch wyłożyć pergaminem i obciążyć go grochem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 min. Po czym zdjąć papier, groch i podpiec jeszcze 3 min.

W między czasie cukinię ze skórką  pokroić w cieniutkie plasterki przy użyciu traki, mandoliny. Podsmażyć lekko posoloną cukinie krótko (5 min) na suchej patelni (ewentualnie z łyżką masła) by woda z niej odparowała.

Składniki masy jajeczno śmietanowej połączyć razem, doprawić do smaku.

Na podpieczony spod wyłożyć cukinię, masę jajeczno- śmietanową, wierzch posypać serem. Zapiekać około 10 min. w temp. 190 stopni do upieczenia składników.

Smacznego:) e.

 

czwartek, 05 sierpnia 2010

Łosoś i  jajko wzbogacone o szczypiorek, odrobinę masła i śmietany, zapiekane w kokilce   tworzą doskonałe połączenie smakowe i efektowne danie na śniadanie.

Składniki, 4 porcje:

  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • szczypiorek drobny
  • 4 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:

Kolkilki wysmarowac masłem. Na dno każdej położyc kawałek łososia i wybite jajo. Doprawic szczyptą soli i swieżym pieprzem. Na wierzch położyc łyżeczkę śmietany i masła, posypac drobnym szczypiorkiem.

Napełnione kokilki przełożyc do żarodopornego naczynia. Naczynie napełnic gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekac w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez okolo 10 min., tak by białko było scięte a żółtko miękkie. Tą sztukę zapiekania trzeba opanowac tak jak gotowanie jajka na miękko. 

Smacznego:) e.

Czy ktoś pamięta jeszcze mirabelki? Ja o nich zapomniałam, aż do pewnego dnia... Spracerowałam z rodziną po parku, za raz po tym jak popadał ciepły deszcz. Zieleń pachniała intensywnie i wśród tych zapachów wyczułam zapach mirabelki. Byłam pewna, że się mylę, ale za chwilę przed naszymi oczami pojawiło się duże drzewo oblepione właśnie mirabelkami. Przypomiało mi się dzieciństwo i mirabelki, które rosły u sąsiada za płotem. Drzewo obradzało bardzo obficie w owoce i każdy mogł z tych dobroci korzystać.

I ja również skorzystałam z tego urodzaju w parku i upiekłam ciasto drożdzowe z kruszonką. By "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" zrobiłam ciasto z mirabelki i czerwonej śliwki.

Składniki ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej tortowej
  • 3 dkg cukru
  • 1/2 opakowania  drożdzy suszonych
  • 5 dkg masła
  • 1  żółtko 
  • 1 całe jajo 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 16 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg dowolnych śliwek
  • tłuszcz  i pergamin do formy
  • duż aforma do pieczenia

Przygotowanie:

Do gorącego, roztopionego masła z cukrem  dodać zimne mleko. Tempertura tych składników będzie ciepła i sprzyjała drożdzom. Połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta w mikserze. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości ciasta. Po tym czasie ciasto będzie lekko klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę połączyć by powstały grudki (ewentualnie dodac tłuszczu jeśli będą zbyt sypkie) i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergainem, na wierzch ułożyc owoce i posypać kruszonką.

Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przykrycia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i zjadać jeszcze letnie.

Smacznego :) e.

wtorek, 03 sierpnia 2010

Wędzony łosoś, twarożek ziołowy otulony w ciasto francuskie tworzy delikatne i doskonałe połączenie. Krótko mówiąc rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 dkg wedzonego  łososia w plastrach (ja użyłam łososia, który przyjechał do mnie z Bałtyku)
  • serek ziołowy (ja uzyłam Almette)
  • jajo

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego ciasta nakładać łyżkę twarożku i na wierzch pokrojonego w małe kawałki łososia.

Końce ciasta połączyć razem tworząc stożek, boki dobrze zlepić tworząc paczuszki. Zrobić widelcem lub nożem  otwory w paczuszkach, posmarować wierzch ciasta rozmaconym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni około 15 min. tak by ciasto wyrosło i było dobrze zrumienione.

Znakomita przękąska na zimno jak i na ciepło.

Smacznego:) e

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.