pasje kulinarne
środa, 23 czerwca 2010

Rózyczki brokuł z  dodatkiem fety polane dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i czosnku. To pyszna i szybka w wykonaniu sałatka. Doskonała propozycja  na imprezę z przyjaciołmi lub wykwintną kolację we dwoje. Podana z pieczywem i wytrawnym czerwonym winem smakuje znakomicie.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokuł 450 g lub świeżych,
  • 1/2 opakowania sera feta

Składniki na dressing:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 malego ząbku czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy 3-4 min. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że brokuł nie będzie jędrny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewmy krótko zimną wodą, dzięki temu zachowa zielony kolor. Pozostawiamy na sicie do całkowitego ocieknięcia z wody i ostygnięcia. Brokuł powinnien byc zimny.

W między czasie przygotowujemy dressing. Czosnek rozgniatamy  przez wyciskarkę i posypujemy szczypta soli. Następnie wrzucamy go z pozostałymi składnikami sosu  do małego słoiczka z nakrętką i energicznie wstrząsamy.

Różyczki brokuł układamy na talerzu, posypujemy pokrojoną w plastry lub kostkę fetą i polewamy dressingiem. Sałatka jest pyszna również na drugi dzień, jeśli oczywiście coś zostanie.

Smacznego:) e.

piątek, 18 czerwca 2010

Puszyste biszkoptowe gofry. Kto ich nie lubi jeśli, są również chrupiące... Najlepiej smakują lekko ostygnięte, posypane tylko cukrem pudrem lub  jak kto woli z różnymi dodatkami.

Składniki na 4 duże gofry:

  • 18 dkg mąki
  • 250 ml mleka
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 jaja (białka oddzielone od żółtek)
  • cukier waniliowy
  • sól

Dodatkowo: olej do smarowania gofrownicy

Dodatki  wg smaku : cukier puder, truskawki, serek waniliowy, sos waniliowy, sos truskawkowy.

Sos truskawkowy: Dowolną ilośc truskawek rozgnieść tłuszkiem do ziemniaków i dodać cukier do smaku. Gotować na średnim ogniu prze około 5min. Po ostygnięciu zmikswać na jednolitą konsystencję.

Przygotowanie:

Mąkę z odrobiną soli, cukrem pudrem, waniliowym, mlekiem i żółtkami wymieszać w misce.Dodać roztopione masło. Składniki ubić (wyrobić) na gładkie elastyczne ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gotowym ciastem, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.

Formę do gofrów rozgrzać, natłuścić i smażyć gofry około 3 min. w zależności od gofrownicy. Po usmażeniu gofry należy ostudzić na kratce by były chrupiące.

Smacznego: e.

10:08, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 czerwca 2010

Sezon na truskawki trwa, a  to jest dopiero moje pierwsze w tym roku ciasto z wykorzystaniem tych owoców.  Niestety truskawki w tym sezonie nie są zbyt słodkie, ale nawet te lekko kwaskowe znakomicie nadają się do wypieków. Z tego niezawodnego i prostego przepisu korzystam co rok. 

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • 15 dkg drobnego cukru kryształu
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • tłuszcz do smarowania formy i bulka tarta do posypania
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 28 cm. z kominem posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą.

Masło lub margaryne utrzec z cukrem na gładką masę. Nastepnie nieprzerywając ucierania, dodawac po jednym jajku. Na tym etapie masa może wyglądac na zważoną.

Mąkę pszenną wymieszac z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac, dodac do masy maslano - jajecznej, delikatnie wymieszac (bez użycia robota) do całkowitego połączenia sie składników i powstania gładkiego lekkiego ciasta.

Ciasto przełożyc do tortownicy, ułożyc na wierzchu umyte i oczyszczone z szypułek i w całości truskawki.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 40-45 min., do tzw. suchego patyczka. Zbyt długie pieczenie wysuszy ciasto.

Przed podaniem biszkopt warszawski posypac cukrem pudrem.

Smacznego :) e.

Tagi: truskawki
14:40, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (6) »
niedziela, 13 czerwca 2010

Jestem wielbicielką jeszcze ciepłego  ciasta drożdzowego, a jeśli  mam w zapasie dobry dżem to jestem w siódmym niebie.

Do robienia chałki wykorzystałam niezawodny przepis na buchty.

Składniki:

Ciasto na 1 chałkę:

  • 50 dkg mąki pszennej tortowej
  • 5 dkg cukru
  • 2 dkg świeżych drożdzy
  • 10 dkg masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • garśc rodzynek

Na kruszonkę:

  • 2,5 dkg zimnego masła
  • 4 dkg mąki
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania chałki
  • tłuszcz  i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rozczyn:

Drożdze dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 100 ml ciepłego mleka, wsypać 10 dkg przesianej mąki i połączyć starannie. Przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.

Ciasto właściwe:

Pozostałe mleko podgrzać z cukrem i masłem do połączenia, nie gotować. Ostudzić do lekko ciepłego. Następnie dodać do gotowego rozczynu wraz z roztrzepanymi żółtkami.

Do miksera wsypać resztę przesianej mąki 40 dkg, i powyższe składniki, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez  10 minut. Długi okres mieszania,  poprzez dodawanie powietrza   ma wpływ na puszystości końcowego wypieku. Po tym czasie ciasto będzie klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na wierzch dodac namoczone w ciepłej wodzie i odsączone z niej rodzynki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Podzielic na 3 wałki równej długości okolo 30 cm. Upleśc warkocz, zaczynając od połączenia  trzech wałków koniec warkocza również powinien byc połączony .  Początek i koniec warkocza podwinąc pod spód. Odstawic chałkę do wyrośnięcia na okolo 20 min. do nasmarowanej  i posypanej bułką blachy do pieczenia.

Kruszonka:

Składniki na kruszonkę rozetrzec dłońmi do powstania dużych okruchów. Na czas wyrastania uplecionej chałki kruszonkę można wstawic do lodówki.

Wyrośnięte ciasto posmarowac roztrzepanym białkiem i posypac kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni przez około 20-25 min.

Jeszcze letnią zajadac posmarowaną z dżemem, miodem, masłem lub po prostu popojac mlekiem.

Ja wykorzystałam do mojej chałki "dżem pałacowy" kupiony w Palacu w Łomnicy z tegorocznych zbiorów: truskawkowo- rabarbarowy.

Chałka z kruszonką to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Smacznego:) e.

wtorek, 08 czerwca 2010

Czy macie czasem ochotę odtworzyc smaki, które zostawiły mile wspomnienia na waszych kubkach smakowych. Miejsce w którym  jedliści te pyszności jest zbyt odległe by móc nimi delektowac się, kiedy najdzie na to ochota? Ja tak.

Niedawno miałam możliwośc pierwszy raz spróbowac  pesto z czosnku nieźwiedziego. Wrażenia smakowe ciekawe.

 czosnek niedźwiedzi

Plik:Illustration Allium ursinum0.jpg

A oto spagetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z parmezanem

Zasmakował mi pewnien deser "ciasto pszczółka".

Pod nazwą tą kryło się  kruche ciasto z warstwą blanszowanych migdałów smażonych w maśle i miodzie. Ciekawy smak, który zechce sama odtworzyc. Jak sie uda to przedstawie go na moim blogu.

pozdrawiam

e.

21:03, elisabeth77
Link Komentarze (4) »
niedziela, 30 maja 2010

Szpinakowe płaty makaronu, szpinakowe nadzienie, kremowy beszamel, to wszysko zapiekane pod mleczną mazarella. Szpinak do kwadratu :) Pycha.

Składniki, 4-6 porcji:

  • 15 płatów makaronu lasagne  ze szpinakiem (wystarczy na 4 warstwy makaronu w formie o wymiarach 25 x 33 cm)

  • 2 kule mozarelli z zalewy np.: Zott

 Masa szpinakowa:

  • 2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła 
  • 2  kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 150 ml gorącej wody
  • 150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa (świeżo tartej, suszona bazylia i oregano, sól i pieprz)

Beszamel:

  • 500 ml mleka
  • 100 ml mąki
  • 5-8 dkg masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masa szpinakowa:

Na gorącej patelni rozmrażać szpinak do momentu odparowania wody. Następnie dodać wcześniej zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (najpierw podsmażać cebule i po 2 min dodać czosnek – inaczej może się przypalić) oraz wywar warzywny. Smażyć na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) do momentu odparowania  wywaru. Następnie dodać masło, gałkę muszkatołową, zioła, smażyć przez 5 min i na końcu dodać śmietankę. Smażyć jeszcze przez  około 15 min do uzyskania konsystencji szpinaku jak gęstej śmietany.  Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Beszamel:

W rondlu roztopic malso, dodac mąkę i dobrze rozmieszac  smażąc około 1 min. Zmnieszyc ogien. Wlac mleko i szybko rozmieszac trzepaszka. Smazyc na wolnym ogniu, stale mieszjąc by nie przypalic beszmelu. Masa bedzie gestniała, dodac do smaku sól, pieprz i gałke. Smażyc okolo 5 min. by zlikwidowac smak surowej mąki. Sos można przygotowac wcześniej, ale wtedy wierzch sosu nalezy przykryc folia spożywczą by nie utworzył sie kożuch. Ja wolę przygotowac sos w ostatniej chwili, jak postoi i ostygnie to za bardzo zgęstnieje i trzeba go wtedy rozrzedzac.

Płaty makaronu:

Jeśli mamy już przygotowany szpinak i beszamel, należy podgotowac okolo 4 min. makaron w dużej ilości wody i oleju. Nawet jeśli na opakowaniu pisze, ze makaron można używac bez gotowania, ja zawsze go podgotowuje. By zapobiec posklejaniu sie platów do ciebie podczas gotowania, najlepiej gotowac je po 5 szt.

Formę należy posmarowac grubo masłem, dno wyłożyc warstwą płatów makaronu, cienka warstwą beszamelu a następnie masą szpinakową. Powtarzac kolejnośc jeszcze 2 razy. Powinno wyjśc 3 warstwy szpinaku i 4 makaronu. Ostatnia warstwawa makaronu będzie pokryta beszamelem i porwaną na kawalki mozarellą.

Tak przygotowana lasagne przykryc folią aluminiową i wstawic na 20 min. do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu odczekac 5-10 min., by lasagnia stężała.

Smacznego:) e.

czwartek, 27 maja 2010

Grillowany bakłażan nadziewany mleczną mozarellą, roztartą świeżą bazylią oraz  suszonymi pomidorami,  duszony w sosie pomidorowym ,  podawany z kolorowym penne. Lekkie a zarazem  pożywne danie.

Składniki, 3 porcje:

  • 30 dkg makaronu penne kolorowego,
  • duży bakłażan (6 plastrów grubości 0,5 cm),
  • 1 kulka mozarelli z zalewy np. ZOTT
  • garśc bazyli,
  • 3 pomidorki suszone (opcjonalnie)
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczkisuszonego oregano
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • ząbek  czosnku
  • parmezan

Przygotowanie:

Bakłażana pokrojenego wzdłuż  na plastry grubości 0,5 cm posolic i odstawic na sitko na około 15 min. Następnie opłukac wodą i grilowac na patelni grillowej.

W między czasie przygotowac sos pomidorowy wykorzystując gęsty sos pomidorowy np: firmy Primo Gustu, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz i dużą szczyptę  cukru. Gotowac na wolnym ogniu około 10-15 min. by sos odparował i trochę zgęstniał.

Na każdy plaster grillowanego bakłażana przy węższym końcu położyc kawałek mozarelli oraz rozgniecioną w moździeżu bazylię z odrobiną oliwy oraz kawałeczki pomidora suszonego. Zwinąc w rulon zmierzając w kierunku grubszego końca plastra. Powstają w ten sposób involtini (ruloniki).

Gotowy sos pomidorowy przełożyc na do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyc involtini (zakończniem do dołu). Podpiec przez około 10-15 min w tem 200 stopni.

W między czasie ugotowac makaron al dente w dobrze posolonej wodzie. Odcedzic i z powrotem przełożyc do garnka i polac oliwa z oliwek.

Makaron wyłożyc na talerze polac sosem pomidorowy, na wierz ulożyc po 2 porcje involtini, udekorowac bazylią, wg. gustu posypac parmezanem.

Smacznego:) e.

środa, 26 maja 2010

Kolejna propozycja dla wielbicieli makaronu i nie tylko....  Uwielbiam proste połączenia składników.  Kremowy sos śmietanowy, kurczak, pieczarki świeże zioła i tym wszystkim otulone makaronowe kokardki,  to poezja dla kubków smakowych. Smak delikatny,  aż rozpływa się w ustach. Zestawienie to znakomicie współgra z białym wytrawnym winem, które podkręci te smaki.

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu farfale
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę lub wyciśnięty
  • świeże oregano
  • 5-6 średnich pieczarek pokrojonych w 4 mm plastry
  • 200 - 250 ml plynnej śmietanki UHT 18%
  • zioła prowansalskie
  • parmezan
  • olej do smażenia, masło
  • cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucic na gotującą się i posoloną wodę. Ugotować al dente.
  • W między czasie na wolnym ogniu na oleju podsmażyc przez około 5 minut przygotowanego kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Kurczak lepiej smakuje jesli przed smażeniem może sie pomacerować w przyprawach około 15- 20 min. Usmażonego kurczaka odłożyć do miseczki. Na patelni z olejem i masłem podsmażyć pieczarki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać usmażoną pierś z kurczaka  i smietankę. Wszystko wymieszać i dobrze podgrzać by zredukować trochę sos, doprawic solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać wody z gotowania makaranu, jeśli zbyt rzadki zredukowac chwilę wszystko dusząc.
  • Makaron odcedzić, pozostawić kilka łyżek wody z gotowania. Włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą, by się nie kleił. Nastepnie wrzucuć go na patelnie z pozostałymi składnikami i wymieszac, by sos oblepił makaron. 
  • Wyłożyc do głębokich talerzy i udekorować świeżym oregano i posypać parmezanem.

smacznego:) e.

niedziela, 16 maja 2010

Sałatki caprese chyba nie trzeba przedstawiac. Zgodnie z nazwą pochodzi z wyspy Capri, gdzie uprawiane pomidory i bazylia rosną przy pięknej pogodzie, dzięki czemu smakują wyśmienicie. W tradycyjnej wersji sałatki pomidory i mozzarella krojone są w plastry. Mój przepis jest trochę rustykalny, gdyż mozarellę rwie sie na kawałki, pomidory używam koktajlowe, które kroje  na cwiartki i jest wzbogacona  dodakowo   o pomidory suszone. Przy jej przygotowywaniu warto pamietac by zaopatrzyc się w  składniki wysokiej jakości.

Szybka  i wyśmienita sałatka, którą można podac na przystawkę.

Składniki, 2 porcje:

  • 1 kula mozzarelli zott
  • garśc świeżej bazylii
  • 6 pokorojonych wzdłuż na cwiartki pomidorków koktajlowych odmiany truskawkowej, gdyż jest bardzo słodka  i pięknie pachnie (lub innej odmiany wtedy więcej, odmiana truskawkowa jest dośc duża)
  • 6 pomidorów suszonych
  • oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia dobrej jakości
  • ocet balsamiczny dobrej jakości
  • świerzo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na dużym półmisku ułożyc w odstępach porwaną mozzarellę, między nią pokrojone w cwiartkę pomidory oraz pomidory suszone. To wszystko przyozdobic listkami  bazyli, posypac świeżym pieprzem.

Jako dresingu używam tylko oliwy przywiezionej z Rodos, kupionej od pewnej babci w wiosce Siana oraz octu balsamicznego. Składniki te można podac  oddzielnie i każdy poleje swoją porcję wg uznania lub polac  całą sałatkę  bezpośrednio przed podaniem.

Prawda jakie proste?!  Kolory cieszą oko, a smaki podniebienie :)

Smacznego:) e.

czwartek, 13 maja 2010

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu  przystawka z wędzonego łososia i świeżego ogórka. Smaczna, delikatna w smaku za sprawą orzeźwiającego ogórka i jaka efektowna w wyglądzie. Czy coś więcej trzeba by jej spróbować? Chyba nie, wielbicieli łososia na pewno nie trzeba będzie namawiać.

Składniki, 2 osoby:

  • 8 dkg łososia wędzonego pkrojonego w cieniutkie plastry
  • 1 duży (gruby i długi)   świeży ogórek
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cieniutkiego szczypiorku drobno pokrojonego
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórka obrać ze skóry i pokroić przy użyciu odbieraczki do warzyw w cieniutkie dlugie paski, bez wykorzystania miąższu z pestkami. Ułożyć je na talerzach w fantazyjne fale, następnie dodać na wierzch pokrojonego w 2cm paski łasosia. Posypać to wszysko szczypiorkim i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Oddzielnie przygotować sos do przystawki z majonezu i cytryny, smak powinien byc lekko kwaskowy, ryby lubią cytrynę.
  • Podawac ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.

 

Smacznego:) e.

1 , 2 , 3 , 4 , 5
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.