pasje kulinarne
Kategorie: Wszystkie | Chleby i bułeczki | Ciasta | Makarony | Pierogi | Pizza | Sałatki i Przystawki | Tarty | Warzywa
RSS

Sałatki i Przystawki

czwartek, 05 sierpnia 2010

Łosoś i  jajko wzbogacone o szczypiorek, odrobinę masła i śmietany, zapiekane w kokilce   tworzą doskonałe połączenie smakowe i efektowne danie na śniadanie.

Składniki, 4 porcje:

  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • szczypiorek drobny
  • 4 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:

Kolkilki wysmarowac masłem. Na dno każdej położyc kawałek łososia i wybite jajo. Doprawic szczyptą soli i swieżym pieprzem. Na wierzch położyc łyżeczkę śmietany i masła, posypac drobnym szczypiorkiem.

Napełnione kokilki przełożyc do żarodopornego naczynia. Naczynie napełnic gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekac w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez okolo 10 min., tak by białko było scięte a żółtko miękkie. Tą sztukę zapiekania trzeba opanowac tak jak gotowanie jajka na miękko. 

Smacznego:) e.

wtorek, 03 sierpnia 2010

Wędzony łosoś, twarożek ziołowy otulony w ciasto francuskie tworzy delikatne i doskonałe połączenie. Krótko mówiąc rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 dkg wedzonego  łososia w plastrach (ja użyłam łososia, który przyjechał do mnie z Bałtyku)
  • serek ziołowy (ja uzyłam Almette)
  • jajo

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego ciasta nakładać łyżkę twarożku i na wierzch pokrojonego w małe kawałki łososia.

Końce ciasta połączyć razem tworząc stożek, boki dobrze zlepić tworząc paczuszki. Zrobić widelcem lub nożem  otwory w paczuszkach, posmarować wierzch ciasta rozmaconym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni około 15 min. tak by ciasto wyrosło i było dobrze zrumienione.

Znakomita przękąska na zimno jak i na ciepło.

Smacznego:) e

wtorek, 27 lipca 2010

Oto nowe oblicze często goszczącej na moim stole sałatki z brokuł i ferty z sosem winegret (przepis w dziale: salatki i przystawki) . Tym razem przygotowałam ją z sosem jogurtowym i prażonymi płatkami migdałowymi. Początkowo nie wyobrażałam sobie innego połączenia fety jak tylko z sosem winegret, dopóki nie spóbowałam sosu jogurtowego. Byłam mile zaskoczona i na pewno jeszcze nie raz to powtórze.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokuł 450 g lub świeżych,
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 łyzki prażonych płatków migdalowych

Składniki na dressing jogurtowy:

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 małego ząbku czosnku
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy 3-4 min. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że brokuł nie będzie jędrny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewmy krótko zimną wodą, dzięki temu zachowa zielony kolor. Pozostawiamy na sicie do całkowitego ocieknięcia z wody i ostygnięcia.

W między czasie przygotowujemy dressing. Czosnek rozgniatamy  przez wyciskarkę i posypujemy szczypta soli, mieszamy z sokiem z cytryny i majonezem.  Na koncu dodajemy jogurt, przyprawiamy do smaku i mieszamy na gładki sos.

Różyczki brokuł układamy na talerzu, posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :) e.

Inne sałatki z brukuł :

http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/06/Salatka-z-brokuly-i-fety.html

środa, 21 lipca 2010

Torcik z bakłażana, swieżych pomidorów, kurczka, to wszystko podpieczone z mleczną mozarellą. Szybkie i proste danie z grillowanych składników. Torcik można podawac z sosem pomidorowym jako danie główne lub dressingiem balsamicznym na przystawkę.

Składniki, 2 porcje:

  • 4 plastry bakłażana (grubośc 1 -1,5 cm)
  • 4 plastry pomidora (grubosc 1 cm)
  • 4 plastry mozarelli w zalewnie np: zott (grubośc 1 cm)
  • 1 pierś z kurczaka podzielona na 4 cześci (grubosc 1 cm)
  • garśc świeżej bazylii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo sos pomidorowy:

  • 200 ml przecieru  pomidorowego (sosu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana (wcześniej posolic, odstawic na 20 min, następnie spłukac wodą), pomidory ze skórką, posolone kawałki piersi kurczaka posmarowac oliwa z oliwek i grilowac np.: na patelni grilowej.

Składniki sosu zagotowac i przelac do naczynia do zapiekania.

Bazylię, 1/2 ząbka czosnku, szczyptą soli rozgnieśc w moździeżu, wymieszac z łyżką oliwy i posmarowac zgrilowane kawałki kurczaka.

W naczyniu układac 4 porcje  składające się z warstw: bakłażan, pierś z kurczaka, pomidor, mozarella. Zapiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż mozarella się stopi (okolo 10 min).

Nakładac na talerz po 2 porcje, jedna na drugiej tworząc torcik. Całośc polac sosem pomidorowym.

Smacznego. e.

poniedziałek, 19 lipca 2010

Jedzenie bobu kojarzy mi się z beztroskim siedzeniem w ogrodzie u babci, która często go gotowała  i podawała polany masłem.  Lubię te wspomnienia i smaki dzieciństwa.

A co powiecie na bób z fetą, świeżą mieta polany oliwą i sokiem z cytryny. Taką wersję bobu może kiedyś zapamięta moje dziecko...

Składniki, 2 porcje:

  • woreczek świeżego bobu
  • garśc świeżej mięty
  • 5 dkg fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

Bób ugotowac w osolonej wodzie okolo 6 min. (po tym czasie sprawdzi twardosc bobu). Odcedzic i przelac zimna wodą. Gdy przestygnie należy obrac bób ze skórki, to jest zajęcie dla cierpliwych.

Obrany bób należy wymieszac z roztartym w soli czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą w oliwek. Dodac porwane listki miety. Calośc przyprawic solą i pieprzem i posypac rozdrobnianą feta. Bób podawac najlepiej schłodzony z dodatkiem grzanek.

Smaczego:) e.

czwartek, 15 lipca 2010

Uwielbiam letnią porę. Stragany uginają się od owoców. Kiedy idę na targ warzywny dostaje zawrotu głowy od tych kolorów i smaków. Nie mogę się na nic zdecydować, gdyż na wszystko mam ochotę. Czereśnie, jagody, agres, maliny, brzoskwinie, niesposób tego wszystkiego wymienić.

Podczas upałów najlepiej smakują potrawy lekkie i oczywiście szybkie w przygotowaniu. Pomyślałam o sałatce z soczystych brzoskwiń, mlecznej mozarelli,  szynki parmieńskiej na liściach sałaty skropionej miodowym dressingiem.

Składniki, 2 porcje:

  • mieszanka sałat
  • kula mozarelli z zalewy
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 dojrzałe brzoskwinie

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka 15 ml.)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sół, pieprz

Przygotowanie:

Składniki dressingu wymieszać w zakręconym słoiczku, energicznie wstrząsając. Gotowy dressing  delikatnie wymieszać z sałatą i wyłożyć na talerz (można tak zrobić tylko jeśli sałatę zaraz zjemy, gdyż inaczej nie będzie chrupka.) Można też podać dressing w oddzielnym naczyniu, by każdy mógł nim skropić sałatkę  sam.

Na sałacie układać szynkę, odsączoną z zalewy i porwaną mozarellę oraz pokrojoną  w duże kawałki ze skórką lub bez brzoskwinie.

Smacznego:) e.

niedziela, 11 lipca 2010

Jestem zwolenniczką szybkich przekąsek takich jak tak z łososia i jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Doskonała propozycja nie tylko na przystawkę, ale i na śniadanie. Tak było dziś w moim przypadku.

Składniki, 2 porcje:

  • 5 dkg łososia wędzonego w plastarch, pokrojonego na 2 cm paski
  • 2 duże jaja ugotowane na twardo
  • majonez
  • 1/2 cytryny pokrojonej na cwiartki
  • pieprz
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

Jaja pokroic na cwiartki, na wierz każdej porcji nakładac łyżeczkę majonezu, szczypiorek  i łososia. Wierzch posypac świeżo mielonym pieprzem.

Należy podawac z cytryną. Doskonale smakuje z bagietką.

Smacznego:) e. 

poniedziałek, 28 czerwca 2010

Mozzarela, pomidory, bazylia, oliwa z oliwek  te nierozłączne składniki  wzbogacone o makaron,  suszone pomidory i prażone orzechy pinii, tworzą niesamowite w smaku połączenie.  Znakomity pomysł na sałatkę na upalne dni lub jako danie obiadowe.

Składniki, 2 porcje:

  • 15 dkg makaronu kokardki
  • 1 kula mozzareli z zalewy
  • 1 duzy pomidor lub 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 pomidorkow suszonych
  • 1 łyżka pinii
  • 2 garści świeżej bazyli
  • kilka lyżek dobrej oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan opcjonalnie

Przygotowanie:

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente.

W między czasie  rozgnieśc w możdzierzy bazylię z 1 łyżką oliwy z oliwek.

Świeże pomidory i mozzarellę pokroic w kostę, pomidory suszone w grube paski. Na suchej patelni zrumienic orzechy pinii.

Gorący, ugotowany makaron wymieszac z bazylią i oliwą,  do tego dodac pozostale składniki i wszystko delikatnie wymieszac. Doprawic solą, pieprzem i polac oliwą tak by całośc nie była zbyt sucha. Na koniec  posypac orzeszkami pini i ewentualnie tartym parmezanem.Podawac na zmino w formie sałatki lub głównego dania.

Smacznego:) e.

środa, 23 czerwca 2010

Rózyczki brokuł z  dodatkiem fety polane dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i czosnku. To pyszna i szybka w wykonaniu sałatka. Doskonała propozycja  na imprezę z przyjaciołmi lub wykwintną kolację we dwoje. Podana z pieczywem i wytrawnym czerwonym winem smakuje znakomicie.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokuł 450 g lub świeżych,
  • 1/2 opakowania sera feta

Składniki na dressing:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 malego ząbku czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy 3-4 min. Zbyt długie gotowanie spowoduje,że brokuł nie będzie jędrny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewmy krótko zimną wodą, dzięki temu zachowa zielony kolor. Pozostawiamy na sicie do całkowitego ocieknięcia z wody i ostygnięcia. Brokuł powinnien byc zimny.

W między czasie przygotowujemy dressing. Czosnek rozgniatamy  przez wyciskarkę i posypujemy szczypta soli. Następnie wrzucamy go z pozostałymi składnikami sosu  do małego słoiczka z nakrętką i energicznie wstrząsamy.

Różyczki brokuł układamy na talerzu, posypujemy pokrojoną w plastry lub kostkę fetą i polewamy dressingiem. Sałatka jest pyszna również na drugi dzień, jeśli oczywiście coś zostanie.

Smacznego:) e.

niedziela, 16 maja 2010

Sałatki caprese chyba nie trzeba przedstawiac. Zgodnie z nazwą pochodzi z wyspy Capri, gdzie uprawiane pomidory i bazylia rosną przy pięknej pogodzie, dzięki czemu smakują wyśmienicie. W tradycyjnej wersji sałatki pomidory i mozzarella krojone są w plastry. Mój przepis jest trochę rustykalny, gdyż mozarellę rwie sie na kawałki, pomidory używam koktajlowe, które kroje  na cwiartki i jest wzbogacona  dodakowo   o pomidory suszone. Przy jej przygotowywaniu warto pamietac by zaopatrzyc się w  składniki wysokiej jakości.

Szybka  i wyśmienita sałatka, którą można podac na przystawkę.

Składniki, 2 porcje:

  • 1 kula mozzarelli zott
  • garśc świeżej bazylii
  • 6 pokorojonych wzdłuż na cwiartki pomidorków koktajlowych odmiany truskawkowej, gdyż jest bardzo słodka  i pięknie pachnie (lub innej odmiany wtedy więcej, odmiana truskawkowa jest dośc duża)
  • 6 pomidorów suszonych
  • oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia dobrej jakości
  • ocet balsamiczny dobrej jakości
  • świerzo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na dużym półmisku ułożyc w odstępach porwaną mozzarellę, między nią pokrojone w cwiartkę pomidory oraz pomidory suszone. To wszystko przyozdobic listkami  bazyli, posypac świeżym pieprzem.

Jako dresingu używam tylko oliwy przywiezionej z Rodos, kupionej od pewnej babci w wiosce Siana oraz octu balsamicznego. Składniki te można podac  oddzielnie i każdy poleje swoją porcję wg uznania lub polac  całą sałatkę  bezpośrednio przed podaniem.

Prawda jakie proste?!  Kolory cieszą oko, a smaki podniebienie :)

Smacznego:) e.

 
1 , 2
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.