pasje kulinarne

Makarony

wtorek, 17 sierpnia 2010

Makaron conchiglioni nie przestaje mnie zachwycac swoimi mozliwosciami. Tym razem przygotowałam go z moim niezawodnym nadzieniem szpinakowym. Zawsze wydawało mi się, że do zapiekania szpinaku pasuje tylko beszamel, tym razem zaryzykowałam i przygotowałam sos pomidorowy. Opłacało się. Sos pomidorowy ożywił delikatny smak szpinaku, ale zbyt duża ilość może go przytłumić a tego nie chcemy...

 Składniki i przygotowanie masy szpinakowej wg. przepisu : http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/03/Tarta-szpinakowa.html

Dodatkowo:

  • makaron muszelki około 24 szt (3 porcje)

  • parmezan

Sos pomidorowy wg. przepisu: http://sezonowesmaki.blox.pl/2010/08/Conchiglioni-z-mloda-cukinia.html

Przygotowanie:

Makaron ugotowny wg. przepisu na opakowaniu napełniać gorącą masą szpinakową. Układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całość posypać tartym parmezanem.

Zapiec przykryte folią aluminową około 10 min w tem. 180-190 stopni, by sie ociepliło.

Smacznego:) e.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Każde warzywo, ryba  lub mięso tworzy idealny duet z  jakimś składnikiem. Tak jest też z łososiem, który w połączeniu  np.: z jajkiem, cytryną, sosem śmietanowym, koperkiem lub  szczypiorkiem tworzy niezapomniane doznania smakowe.

Makaron o grubych wstążkach i wędzony łosoś  otulone sosem śmietanowo - cytrynowym tworzą proste a idealne połączenie, które nie wymaga długiego przygotowania a efekt końcowy  jest pyszny.

Składniki, 2 porcje:

  • 150 dkg makaronu tagliatelle
  • 2 plastry wędzonego łososia +1 plaster na wykończenie dania
  • 150 ml śmietanki 18% ( z Gostynia – nie waży się)
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • do smaku: kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Makaron ugotować  zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie polać oliwą z oliwek i wymieszać by się nie kleił.

W między czasie przygotować sos. Na patelnię wlać śmietankę i podgrzać (bez gotowania gdyż może się zważyć) kilka minut do zredukowania, następnie przyprawić do smaku. Na końcu dodać pokrojony w kawałki (wielkość wg uznania) wędzony łosoś.

Jeszcze ciepły makaron układać na talerzu w formie gniazda, wierzch każdego polać sosem z dodatkiem łososia, wykończyć łososiem,  szczypiorkiem i świeżym pieprzem.

 Smacznego:) e.

Po inne przepisy z łososiem zapraszam: 

http://sezonowesmaki.blox.pl/tagi_b/1364/losos.html

środa, 11 sierpnia 2010

Jestem pod urokiem kształtu makaronu conchiglioni. Duże, piękne muszle, które można nadziewać przeróżnymi składnikami. Dania z ich udziałem są urocze i pięknie prezentują się na talerzu. Ja przygottowałam je z  młodą, malutką cuknią, mozarellą, odrobiną świeżego oregano i podałam z sosem pomidorowym. "Niebo w gębie".

Składniki, 2 porcje:

Nadzienie:

  • 16 dużych muszli conchiglioni

  • 2 małe młode cukinie (małe mają miękko skórkę i nie trzeba wydrążac pestek)
  • 1 kula mozarelli z zalewy
  • pół grilowanej czerwonej papryki, bez skóry (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Sos pomidorowy:

  • 300-400 ml przecieru pomidorowego (ja używama Valfrutta, jest gęsty i niezbyt kwaśny)
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz i suszone oregano do smaku
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno pokrojony)

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć i gotować na wolnym ogniu około 5-10 min. do zagęszczenia (zredukowania) sosu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cukinię ze skórka pokroić w 0,5 cm kosteczkę, zeszklić na patelni z masłem i czosnkiem (około 5 - 8 min.), odparowac z niej wodę, pod koniec posolić do smaku. Cukinia powinna być jędrna, lecz szklista.

W naczyniu wymieszać pokrojoną w drobną kostkę mozarellę  z cukinią, papryką i oregano. Mozarella w kontakcie z ciepłą cukinią będzie topniała, w związaku z tym należy szybko  tak przygotowaną mieszanką nadziewać ugotowany makaron.

Makaron układać w naczyniu z gorącym sosem pomidorowym. Podawać od razu lub można podpiec w piekarniku by wszystko było gorące. Jednak przy podgrzewaniu makaron będzie wysychał, by tego uniknąć  podaje zaraz po przygotowaniu.

Smacznego:) e.

niedziela, 30 maja 2010

Szpinakowe płaty makaronu, szpinakowe nadzienie, kremowy beszamel, to wszysko zapiekane pod mleczną mazarella. Szpinak do kwadratu :) Pycha.

Składniki, 4-6 porcji:

  • 15 płatów makaronu lasagne  ze szpinakiem (wystarczy na 4 warstwy makaronu w formie o wymiarach 25 x 33 cm)

  • 2 kule mozarelli z zalewy np.: Zott

 Masa szpinakowa:

  • 2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła 
  • 2  kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 150 ml gorącej wody
  • 150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa (świeżo tartej, suszona bazylia i oregano, sól i pieprz)

Beszamel:

  • 500 ml mleka
  • 100 ml mąki
  • 5-8 dkg masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masa szpinakowa:

Na gorącej patelni rozmrażać szpinak do momentu odparowania wody. Następnie dodać wcześniej zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (najpierw podsmażać cebule i po 2 min dodać czosnek – inaczej może się przypalić) oraz wywar warzywny. Smażyć na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) do momentu odparowania  wywaru. Następnie dodać masło, gałkę muszkatołową, zioła, smażyć przez 5 min i na końcu dodać śmietankę. Smażyć jeszcze przez  około 15 min do uzyskania konsystencji szpinaku jak gęstej śmietany.  Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Beszamel:

W rondlu roztopic malso, dodac mąkę i dobrze rozmieszac  smażąc około 1 min. Zmnieszyc ogien. Wlac mleko i szybko rozmieszac trzepaszka. Smazyc na wolnym ogniu, stale mieszjąc by nie przypalic beszmelu. Masa bedzie gestniała, dodac do smaku sól, pieprz i gałke. Smażyc okolo 5 min. by zlikwidowac smak surowej mąki. Sos można przygotowac wcześniej, ale wtedy wierzch sosu nalezy przykryc folia spożywczą by nie utworzył sie kożuch. Ja wolę przygotowac sos w ostatniej chwili, jak postoi i ostygnie to za bardzo zgęstnieje i trzeba go wtedy rozrzedzac.

Płaty makaronu:

Jeśli mamy już przygotowany szpinak i beszamel, należy podgotowac okolo 4 min. makaron w dużej ilości wody i oleju. Nawet jeśli na opakowaniu pisze, ze makaron można używac bez gotowania, ja zawsze go podgotowuje. By zapobiec posklejaniu sie platów do ciebie podczas gotowania, najlepiej gotowac je po 5 szt.

Formę należy posmarowac grubo masłem, dno wyłożyc warstwą płatów makaronu, cienka warstwą beszamelu a następnie masą szpinakową. Powtarzac kolejnośc jeszcze 2 razy. Powinno wyjśc 3 warstwy szpinaku i 4 makaronu. Ostatnia warstwawa makaronu będzie pokryta beszamelem i porwaną na kawalki mozarellą.

Tak przygotowana lasagne przykryc folią aluminiową i wstawic na 20 min. do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu odczekac 5-10 min., by lasagnia stężała.

Smacznego:) e.

czwartek, 27 maja 2010

Grillowany bakłażan nadziewany mleczną mozarellą, roztartą świeżą bazylią oraz  suszonymi pomidorami,  duszony w sosie pomidorowym ,  podawany z kolorowym penne. Lekkie a zarazem  pożywne danie.

Składniki, 3 porcje:

  • 30 dkg makaronu penne kolorowego,
  • duży bakłażan (6 plastrów grubości 0,5 cm),
  • 1 kulka mozarelli z zalewy np. ZOTT
  • garśc bazyli,
  • 3 pomidorki suszone (opcjonalnie)
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczkisuszonego oregano
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • ząbek  czosnku
  • parmezan

Przygotowanie:

Bakłażana pokrojenego wzdłuż  na plastry grubości 0,5 cm posolic i odstawic na sitko na około 15 min. Następnie opłukac wodą i grilowac na patelni grillowej.

W między czasie przygotowac sos pomidorowy wykorzystując gęsty sos pomidorowy np: firmy Primo Gustu, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz i dużą szczyptę  cukru. Gotowac na wolnym ogniu około 10-15 min. by sos odparował i trochę zgęstniał.

Na każdy plaster grillowanego bakłażana przy węższym końcu położyc kawałek mozarelli oraz rozgniecioną w moździeżu bazylię z odrobiną oliwy oraz kawałeczki pomidora suszonego. Zwinąc w rulon zmierzając w kierunku grubszego końca plastra. Powstają w ten sposób involtini (ruloniki).

Gotowy sos pomidorowy przełożyc na do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyc involtini (zakończniem do dołu). Podpiec przez około 10-15 min w tem 200 stopni.

W między czasie ugotowac makaron al dente w dobrze posolonej wodzie. Odcedzic i z powrotem przełożyc do garnka i polac oliwa z oliwek.

Makaron wyłożyc na talerze polac sosem pomidorowy, na wierz ulożyc po 2 porcje involtini, udekorowac bazylią, wg. gustu posypac parmezanem.

Smacznego:) e.

środa, 26 maja 2010

Kolejna propozycja dla wielbicieli makaronu i nie tylko....  Uwielbiam proste połączenia składników.  Kremowy sos śmietanowy, kurczak, pieczarki świeże zioła i tym wszystkim otulone makaronowe kokardki,  to poezja dla kubków smakowych. Smak delikatny,  aż rozpływa się w ustach. Zestawienie to znakomicie współgra z białym wytrawnym winem, które podkręci te smaki.

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu farfale
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę lub wyciśnięty
  • świeże oregano
  • 5-6 średnich pieczarek pokrojonych w 4 mm plastry
  • 200 - 250 ml plynnej śmietanki UHT 18%
  • zioła prowansalskie
  • parmezan
  • olej do smażenia, masło
  • cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucic na gotującą się i posoloną wodę. Ugotować al dente.
  • W między czasie na wolnym ogniu na oleju podsmażyc przez około 5 minut przygotowanego kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Kurczak lepiej smakuje jesli przed smażeniem może sie pomacerować w przyprawach około 15- 20 min. Usmażonego kurczaka odłożyć do miseczki. Na patelni z olejem i masłem podsmażyć pieczarki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać usmażoną pierś z kurczaka  i smietankę. Wszystko wymieszać i dobrze podgrzać by zredukować trochę sos, doprawic solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać wody z gotowania makaranu, jeśli zbyt rzadki zredukowac chwilę wszystko dusząc.
  • Makaron odcedzić, pozostawić kilka łyżek wody z gotowania. Włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą, by się nie kleił. Nastepnie wrzucuć go na patelnie z pozostałymi składnikami i wymieszac, by sos oblepił makaron. 
  • Wyłożyc do głębokich talerzy i udekorować świeżym oregano i posypać parmezanem.

smacznego:) e.

poniedziałek, 10 maja 2010

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu makaron rurki ze smażoną piersią z kurczaka, świeżą rucolą, z dodatkiem suszonych pomidorów otoczony kremowym  sosem śmietankowym. Połączenie pikantnej rucoli i słodkich pomidorów  podkręca łagodny sos śmietanowy.

 

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu rurki
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
  • 1 garśc rucoli
  • 8 połówek pomidorków suszonych w zalewnie
  • 200 - 250 ml plynnej śmietanki UHT 18%
  • zioła prowansalskie
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucic na gotującą się i posoloną wodę. Ugotowac al dente.
  • W między czasie na wolnym ogniu na oleju podsmażyc przez około 5 minut przygotowanego kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Jeśli jest na to czas, to lepiej by kurczak poleżał około pół godziny przyprawach  i potem był smażony. Następnie dodac garśc rucoli, pokrojone w paski pomidory, smietankę. Wszystko wymieszac i dobrze podgrzac, doprawic solą i pieprzem.
  • Makaron odcedzic, pozostawic kilka łyżek wody z gotowania. Włożyc z powrotem do garnka i skropic oliwą, by się nie kleił. Nastepnie wrzucuc go na patelnie z pozostałymi składnikami i wymieszac, by sos oblepił makaron. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodac wody z gotowania makaranu, jesli zbyt rzadki zredukowac chwile wszystko dusząc.
  • Wyłożyc do głębokich talerzy i udekorowac pozostałą rukolą oraz polac odrobiną oliwy z oliwek.

piątek, 23 kwietnia 2010

Moja jedna z ulubionych past - spagetti bolognese. Zapewne pomyślicie, że to kolejny tradycyjny przepis na tą potrawę. Ja przyrządzam ją na swój sposób, który moim gościom smakuje, Podają ją koniecznie z lampką wytrawnego wina, które jest również składnikiem sosu.

Składniki, 4 osoby:

  • 40 dkg makaronu spagetti
  • 40 -50 dkg mięsa mielonego (ja zawsze używam karkówki)
  • 70 dkg gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w drobna kosteczkę
  • 1 duża marchewka pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
  • lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kosta warzywna (knorr) rozpuszczona w 100-150 ml. gorącej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, suszona lub swieża bazylia, 1 łyżeczka cukru (by złagodzic kwaśnośc sosu pomidorowego)
  • olej do smażenia
  • parmezan

Przygotowanie sosu:

  • Na dużej rozrzanej patelni z olejem podsmażyc przez kilka minut marchewkę (uważac by jej nie przypalic). Tłuszczu nalezy dac tyle by marchewka delikatnie w nim pływała(dusiła się). Następnie dodac cebulę, smażyc przez kilka minut do zeszklenia po czym dodac czosnek. Smażyc na średnim ogniu 2 minuty. Czosnek łatwo się przypala. nalezy pamietac o mieszaniu warzyw. 
  • Do tak podsmażonych warzyw dodac mięso. Przyprawic oszczednie solą  (później dodamy wywar warzywny, który jest słony) i suszonymi ziołami. Ostateczny smak sosu tworzy się po dodaniu w końcowym etapie sosu pomidorowego i dodatkowej ilości przypraw. Mięso należy tak dlugo smażyc, często mieszając aż zmieni kolor z surowego. Po tym czasie dodac wino i dusic do wyparowania wina, następnie dodac wywar warzywny i dusic powoli aż mięso będzie bardzo miękkie (po dodaniu sosu pomidorowego mięso juz nie zmięknie). Jeśli wywar wyparuje należy dodac odrobinę wody by mięso mogło się dusi, nie smażyc.
  • Kiedy mięso bedzie już gotowe dodac przecier pomidorowy i dusic wszystko razem około 20-30 min. Na tym etapie można dodawac przyprawy i kształtowac osateczny smak sosu. Sos nie może byc zbyt gesty, gdyż makaron nie będzie mógł zmiesza sie z sosem.
  • Ugotowac makaron al dente w mocno osolonej wodzie, po czym polac delikatnie  zminą woda by sie nie kleił. Wyłożyc na talerze, na wierzch położyc sos bolognese, świeżą bazylię i posypac parmezanem. Koniecznie podawac z czerwonym wytrawnym winem.

Długi i powolny proces przygotowywania sosu jest wart zachodu. Uzyskuj się przez to super smaki.

Smacznego. e.

piątek, 16 kwietnia 2010

Uwielbiam jeśc różnego rodzaju pasty. Spagetti w sosie szpinakowym z parmezanem nie wymaga długiego przygotowania, a dla wielbicieki szpinaku to ciekawa propozycja na obiadowe danie.

Składniki, 2 porcje:

  • 20 dkg makaronu spagetti
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  •  kostka warzywna Knorr rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
  • 150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa (świeżo tartej, suszona bazylia i oregano, sól i pieprz)
  • parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Na gorącej patelni rozmrażać szpinak do momentu odparowania wody. Następnie dodać wcześniej zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (najpierw podsmażać cebule i po 2 min dodać czosnek – inaczej może się przypalić) oraz wywar warzywny.
  • Smażyć na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) do momentu odparowania  wywaru. Następnie dodać masło, gałkę muszkatołową, zioła, smażyć przez 5 min i na końcu dodać śmietankę. Smażyć jeszcze przez  około 5-10 min do uzyskania konsystencji szpinaku jak gęstej śmietany. Jeśli masa będzie bardzo gęsta należy dodać śmietankę, a jeśli zbyt rzadka to poddusić ją by zredukować sos. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Pod koniec smażenia  ugotowac makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzi i włożyc z powrotem do garnka, wlac gotowy sos szpinakowy, wymieszac i wyłożyc do głębokich talerzy. Ozdobic bazylią i płatkami parmezanu.

e.

Tagi: szpinak
19:01, elisabeth77 , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.