pasje kulinarne

Ciasta

piątek, 27 maja 2011

Witam wszystkich po mojej bardzo długiej nieobecności.

Powrót do bloga chciałabym rozpocząc szybkim  deserem z truskawkami. Sezona na nie na dobre trwa. Którz ich nie lubi, pięknie pachną i wygladają,  cudownie smakują. Oto pyszny deser z ich udziałem.

Składniki, 4 porcje:

  • ciasto francuskie
  • 250 g serka maskarpone
  • 1/2 szklanki ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem
  • 4 - 5 łyżki cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 1 lyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Przygotowanie:

Ugotowany na gęsto i ostudzony budyń utrzec z serkiem maskarpone i cukrem waniliowy. Schłodzic w lodówce na czas pieczenia ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie pokroic na kawałki około 10 x 15cm (lub wg uznania). Ja kupiłam mrozone pokrojone w kawałki z Frosty, jest odpowiednio grube. Jesli ciasto jest mrożone nalezy je odmrozic - trwa to krótko. W cieście zrobic ramkę, naciąc je 1 cm od brzegu, tak by nie przeciąc ciasta na wylot. Ramki posmarowac masłem i posypac cukrem. Środek ciasta poprzekuwac widelcem.Tak przygotowane ciasto wyłożyc na pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 15 min..

Jesli środek upieczonego ciasta bedzie wyższy niż ramki, można go delikatnie wcisnac, uważając by nie połamac ciasta.

Na środek ostudzonego ciasta wyłożyc schłodzoną masę,  na wierzch  ułożyc pokrojone truskawki.

  

Smacznego :)

elisabeth

czwartek, 05 sierpnia 2010

Czy ktoś pamięta jeszcze mirabelki? Ja o nich zapomniałam, aż do pewnego dnia... Spracerowałam z rodziną po parku, za raz po tym jak popadał ciepły deszcz. Zieleń pachniała intensywnie i wśród tych zapachów wyczułam zapach mirabelki. Byłam pewna, że się mylę, ale za chwilę przed naszymi oczami pojawiło się duże drzewo oblepione właśnie mirabelkami. Przypomiało mi się dzieciństwo i mirabelki, które rosły u sąsiada za płotem. Drzewo obradzało bardzo obficie w owoce i każdy mogł z tych dobroci korzystać.

I ja również skorzystałam z tego urodzaju w parku i upiekłam ciasto drożdzowe z kruszonką. By "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" zrobiłam ciasto z mirabelki i czerwonej śliwki.

Składniki ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej tortowej
  • 3 dkg cukru
  • 1/2 opakowania  drożdzy suszonych
  • 5 dkg masła
  • 1  żółtko 
  • 1 całe jajo 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 16 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg dowolnych śliwek
  • tłuszcz  i pergamin do formy
  • duż aforma do pieczenia

Przygotowanie:

Do gorącego, roztopionego masła z cukrem  dodać zimne mleko. Tempertura tych składników będzie ciepła i sprzyjała drożdzom. Połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta w mikserze. Mieszać mikserem na średnich obrotach przez 5 - 10 minut. Długi okres mieszania dodawania powietrza do ciasta  ma wpływ na puszystości ciasta. Po tym czasie ciasto będzie lekko klejące. Tak ma być.

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je zagnieść go gładkiej i elastycznej konsystencji.

 Tak połączone ciasto odstawić po przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę połączyć by powstały grudki (ewentualnie dodac tłuszczu jeśli będą zbyt sypkie) i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (nadal bedzie klejące w przypadku wyrabiania mikserem) wyłożyć je na opruszony mąka blat, delikatnie i krótko zagnieść (wystarczy je przeturlać w mące), stanie sie elastyczne. Ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergainem, na wierzch ułożyc owoce i posypać kruszonką.

Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przykrycia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, posypac cukrem pudrem i zjadać jeszcze letnie.

Smacznego :) e.

czwartek, 24 czerwca 2010

Piekłam takie samo  ciasto w sezonie rabarbarowym. Znakomicie sprawdza się również przy wykorzystaniu truskawek. Ciasto jest puszyste, pięknie pachnie truskawkami i ta chrupiąca kruszonka, nic dodac nic ując.

Składniki na ciasto:

  • 80 dkg truskawek
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 duże jajka
  • 18 dkg margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Skladniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru
  • 8 dkg mąki
  • 5 dkg  masła

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy + do posypania ciasta
  • forma tortowa śred. 28 cm

Przygotowanie:

  • Miękką margarynę utrze z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje. Następnie dodawac stopniowo po jednym jajku  nadal miksując. Cały czas miksując powoli wsypywac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Składniki na kruszonkę połączyc i wstawic na chwilę do zamrażalnika by stwardniała.
  • Do przygotowanej formę przelac ciasto, wyłożyc je truskawkami i posypac kruszonką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez około 1 godzinę, do tzw.suchego patyczka.

Smacznego:) e.

piątek, 18 czerwca 2010

Puszyste biszkoptowe gofry. Kto ich nie lubi jeśli, są również chrupiące... Najlepiej smakują lekko ostygnięte, posypane tylko cukrem pudrem lub  jak kto woli z różnymi dodatkami.

Składniki na 4 duże gofry:

  • 18 dkg mąki
  • 250 ml mleka
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 jaja (białka oddzielone od żółtek)
  • cukier waniliowy
  • sól

Dodatkowo: olej do smarowania gofrownicy

Dodatki  wg smaku : cukier puder, truskawki, serek waniliowy, sos waniliowy, sos truskawkowy.

Sos truskawkowy: Dowolną ilośc truskawek rozgnieść tłuszkiem do ziemniaków i dodać cukier do smaku. Gotować na średnim ogniu prze około 5min. Po ostygnięciu zmikswać na jednolitą konsystencję.

Przygotowanie:

Mąkę z odrobiną soli, cukrem pudrem, waniliowym, mlekiem i żółtkami wymieszać w misce.Dodać roztopione masło. Składniki ubić (wyrobić) na gładkie elastyczne ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gotowym ciastem, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.

Formę do gofrów rozgrzać, natłuścić i smażyć gofry około 3 min. w zależności od gofrownicy. Po usmażeniu gofry należy ostudzić na kratce by były chrupiące.

Smacznego: e.

10:08, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 czerwca 2010

Sezon na truskawki trwa, a  to jest dopiero moje pierwsze w tym roku ciasto z wykorzystaniem tych owoców.  Niestety truskawki w tym sezonie nie są zbyt słodkie, ale nawet te lekko kwaskowe znakomicie nadają się do wypieków. Z tego niezawodnego i prostego przepisu korzystam co rok. 

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • 15 dkg drobnego cukru kryształu
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • tłuszcz do smarowania formy i bulka tarta do posypania
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 28 cm. z kominem posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą.

Masło lub margaryne utrzec z cukrem na gładką masę. Nastepnie nieprzerywając ucierania, dodawac po jednym jajku. Na tym etapie masa może wyglądac na zważoną.

Mąkę pszenną wymieszac z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac, dodac do masy maslano - jajecznej, delikatnie wymieszac (bez użycia robota) do całkowitego połączenia sie składników i powstania gładkiego lekkiego ciasta.

Ciasto przełożyc do tortownicy, ułożyc na wierzchu umyte i oczyszczone z szypułek i w całości truskawki.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 40-45 min., do tzw. suchego patyczka. Zbyt długie pieczenie wysuszy ciasto.

Przed podaniem biszkopt warszawski posypac cukrem pudrem.

Smacznego :) e.

Tagi: truskawki
14:40, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (6) »
wtorek, 27 kwietnia 2010

Sezon na rabarbar się rozpoczął. Ciasta z nim są pyszne, lekko kwaskowe. Rabarbar wyśmienicie smakuje na cieście drożdżowym, kruchym i tradycyjnym a'la biszkoptowym. Postanowiłam upiec ciasto z wykorzystaniem przepisu, który dostałam od koleżanki. Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste, lekko wilgotne i bardzo latwe w wykonaniu. Polecam...

Składniki na ciasto:

  • 80 dkg rabarbaru
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 duże jajka
  • 18 dkg margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru do rabarbaru
  • cukier waniliowy

Skladniki na kruszonkę:

  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 5 dkg roztopionego masła

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy + do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania
  • forma tortowa śred. 28 cm

Przygotowanie:

  • Obrany i pokrojony na 2 cm kawałki rabarbar  lekko poddusic z cukrem, tak aby zmiękł ale  nie rozpadł się. Pozbyc się nadmiaru soku, poprzez wyłożenie rarabraru na sitko. Ostudzic.
  • Miękka margarynę utrze z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje. Następnie dodawac stopniowo po jednym jajku  nadal miksując. Cały czas miksując powoli wsypywac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Składniki na kruszonkę połączyc.
  • Na przygotowaną  formę wylac ciasto, posypac bułką tartą , wyłożyc ostygnięty rabarbar i posypac kruszonką
  • Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez około 1 godzinę, do tzw.suchego patyczka.

samcznego.  e.

Tagi: rabarbar
20:21, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 20 kwietnia 2010

Doskonała propozycja dla miłośników serników i nie tylko. Sernik jest wilgotny, puszysty i to kruche ciasto... Pycha...

Składniki na ciasto kruche:

  • 25 dkg mąki
  • 2 dkg kakao
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 12,5 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie

Składniki masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu aksamitnego (gotowego zmielonego)
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasto połączyć mikserem, jeśli składniki się nie utworzą jednolitej masy dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć folią   i wstawić na ½ godziny do zamrażarki.

Następnie ¾ ciasta rozwałkować i ułożyć na natłuszczony i posypaną bułką tartą spód tortownicy (średnica 28 cm), podwyższając brzegi do 2,5 cm. Ja nie wałkowałam ciasta tylko odcinałam z kuli cienkie plasterki ciasta i wyklejałam nimi bezpośrednio tortownice. Pozostałe 1/3 ciasta chowam

Tak przygotowane ciasto podpiekam przez 10 min w piekarniku temp. 180 stopni.

Przygotowanie masy serowej:

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i pudrem, następnie dodać całe jajka (wcześniej roztrzepane), budyń, mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać ser i dokładnie wymieszać mikserem.

 Gotową masę wylać na podpieczony spód ciasta. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch masy na grubych oczkach tarki.

Piec około 70-80 min. w 170-180 stopni w nagrzanym piekarniku.

Podczas pieczenia sernik powinien podnosić się do góry. Jeśli będzie pękał to należy przykryć go folia aluminiową lub zmniejszyć temp. o 10 stopni, lub obniżyć poziom pieczenia.

Sernik w miarę stygnięcia będzie trochę opadał. Z jedzeniem nalezy poczekac aż dobrze ostygnie i stężeje około 3 godzin.

smacznego:)

e.

 

 

 

Tagi: ser
10:04, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 17 marca 2010

Upiekłam muffinki  na życzenie mojego dziecka. Pomyślałam, że znakomicie nadają się jako propozycja babeczek na Wielkanocny stół. Coś w sam raz dla wielbicieli nutelli i orzechów laskowych. Muffinki są wilgotne, puszyste i bardzo nugatowe. Zaletą ich jest krótki czas przygotowania i pieczenia.

Składniki na 12 dużych muffin:

1. składniki suche

  • 20 dkg mąki
  •  5 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dkg cukru (można jeszcze mniej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

2. składniki mokre:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 150 g kremu orzechowo – czekoladowego np.: Nutelli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajo

Dodatkowo do ozdobienia muffin:

  • 12 orzechów włoskich całych i 5 dkg posieknaych do posypania
  •  krem orzechowo – czekoladowy do posmarowania

Wykonanie:

Składniki suche połączyć w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie mokre składniki dodać do suchych i dokładnie połączyć.

Formę na muffiny natłuścić i posypać mąka lub wyłożyć papilotkami.

Otwory formy wypełniać masą do wysokości 2/3.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkowy poziom i piec 15 -20 minut do suchego patyczka. Bardzo ważna uwaga, zbyt długie pieczenie spowoduje, że muffiny będą suche. Ich upieczenie sprawdzać już po 15 minutach.

Po ostygnięciu wierzch posmarować nutellą i posypać orzechami włoskimi.

Smacznego:)

e.

13:21, elisabeth77 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 15 marca 2010

Zbliżające się święta Wielkanocne zmobilizowały mnie do testowania przepisów na babki. Ciasta te bywają kapryśne, a z doświadczenia wiem, że nie należy piec pierwszy raz ciasta na specjalną okazję, tylko wypróbowac go wcześniej.

Oto moja pierwsza babka kakaowo - piaskowa.

 

Składniki na ciasto:

  • szkl. mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 20 dkg margaryny
  • 11 łyżek cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do  pieczenia
  • kilka kropli esensji waniliowej
  • 1-2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania , lub
  • lukier
  • tłuszcz  i bułka do formy

Miękką margaryne utrzeć z cukrem do uzyskania białej puszystej masy, dodać pojedyńczo źółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy. Masę połączyć z 1/2 szkl. mleka.

Ubić sztywną pianę z białek  i delikatnie połączyć z ciastem.

Około 3/4 ciasta (ja zrobiłam 1/3 ciasta) wylać do wysmarowanej i pospanej bułką formy do babek (ja piekłam w formie o wymiarach śr. dolna 11, górna 23, wys. 10). Resztę masy wymieszać z kakao, jeśli będzie zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka (ułatwi do zrobienie esów floresów po wlaniu na jasne ciasto).Wlać ciemne ciasto na jasne  i długim patyczkiem do szaszłyków zrobić "esy floresy".

Piec około 45 minut w tem. 180 stopni do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego:)

e.

 

Tagi: kakao
10:22, elisabeth77 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 marca 2010

Sezon na jabłka do pieczenia ciast powoli zbliża się ku końcowi. Idąc tym tropem postanowiłam przypomnieć sobie smaki jesiennych ciast. I od razu na myśl nasuwa mi się szarlotka. Do pieczenia jej chyba nie muszę nikogo zachęcać, szczególnie do takiej na kruchym cieście z nadzieniem z Szarej Renety. To właśnie te jabłka pomimo ich nieciekawego wyglądu wg mnie jako jedyne nadają się do pieczenia szarlotki, gdyż podczas pieczenia pięknie się prażą i są soczyste. Z resztą sami się przekonajcie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanka cukru pudru

  • 170 gram margaryny 

  • 3  żółtka

  • 1 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub smalcu

Składniki na ciasto wyrabiam  robotem przy użyciu noży: mąkę,  proszek do pieczenia przesiać do naczynia,  dodać cukier puder. Margarynę pokroić w małe kostki, dodać do mąki. Połączyć składniki  robotem, następnie dodać  żółtka, kwaśną śmietanę i znowu połączyć. Proces łączenia składników nie   nie powinien trwać długo, gryz ma to również wpływ na kruchość ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

 Nadzienie:

  • 8 dużych jabłek koniecznie odmiany szara reneta

  • cukier waniliowy i zwykły do smaku (w zależności od kwaśności jabłek i gustów zjadaczy)

  • cynamon

Przed samym pieczeniem obrane jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem oraz cynamonem.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Formę tortownice o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować (jeśli będzie zbyt miękkie należy dodać trochę mąki by lepiej się wałkowało)  i wyłożyć nim tortownice wraz z brzegami do wysokości około 3-4 cm. Posypać je kaszą manną (ma zapobiec wsiąkaniu soku z jabłek w ciasto. Wyłożyć jabłka i na wierz pozostałą rozwałkowaną 1/3 część ciasta. połączyć brzegi spodniej warstwy i górnej ciasta. Nakłuć z wierzchu widelcem, by para miała ujście podczas pieczenia. Piec około 1 godziny. Pierwsze 15 mion. piec w temp. 190°C, potem zmniejszyć temperaturę do 180 °C. Piec aż ciasto dobrze się zrumieni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Ciasta w tej szarlotce jest mało (my tak lubimy), jeśli ktoś woli więcej, należy składniki ciasta podwoić.

Najlepiej smakuje tego samego dnia, gdyż na drugi dzień ciasto nie jest już takie kruche.

Smacznego:)

e.

11:59, elisabeth77 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.