pasje kulinarne

Pizza

środa, 12 maja 2010

Już od jakiego czasu miałam ochotę na  domową pizze. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się że mam mało mąki pszennej zwykłej, a za to dużo pszennej razowa typ 2000. Postanowiłam zaeksperymentowac i upiec pizze z  mąki pszennej razowej. Efekt był zachwycający dla podniebienia również dzięki dodatkom.  Połączenie chrupiącego ciasta razowego  z salami, pieczarkami i słonymi kaparami wyszło rewelacyjne. Kiedy zobaczyłam ją upiecznoną pomyślałam, ze wygląda rustylaknie.  Będzie to moja  pizza na ulubionym  spodzie.

Składniki ciasta na 2 pizze, o średnicy 30 cm

Przygotowałam ciasto na 2 pizze z myślą by 1 placek zamrozic i wykorzystac kiedy indziej.

Ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej razowej 2000
  • 10 dkg mąki pszennej zwykłej
  • 3 dkg drożdży
  • około 200-250 ml cieplej wody (letniej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy

Nadzienie na 1 pizzę:

  • 150 -200 ml gęstej pasty pomidorowej (przecieru)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garstka świeżego oregano (opcjonlnie)
  • 8-10 małych, cienkich plasterków dobrej jakości salami
  • 1 srednia pieczarka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kapar z zalewy
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 kulka mozarelli osączonej z zalewy
  • 5-10 dkg twardej mozzarelli do zapiekania (tylko nie gotowej startej , najlepiej kupic w kawału) lub innego sera ciągnacego się podczas pieczenia

Przygotowanie:

  • W szkalnej misce zrobic rozczyn: rozetrzec drożdże o temperaturze pokojowej z cukrem, dadac 1/3 szkl. ml letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszac i odstawic po przykryciem w ciepłe miejsc na około 15 min. Powinno urosnąc i spienic się.
  • Następnie dodac wszystkie składniki do rozczyny i ucierac w robocie około 10 min. Aż ciasto połączy się w kulę i będzie elastyczne. Odstawic w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na koło 60 min. W tym czasie powinno podwoic swoją objętośc.
  • Nagrzac piekarnik do temp. 200-220 stopni.
  • Wyrosniete ciasto podzielic na 2 (ja jeden placek zamroziłam by wykorzystac na następny dzien) i rozwałkowac na placek o średnicy około 30 cm i grubości 1 cm. Położyc na nagrzaną (dzięki temu placek szybko podrośnie) i wysmarowaną tluszczem formę do pieczenia i pozostawic do podrośnięci na około 10 min.
  • W międzyczasie przygotowac nagrzac nadzienie. Przecier pomidorowy doprawiam oregano i czosnkiem. Soli celowo nie daje gdyż salami i kapary są słone.
  • Gotowe ciasto posmarowac obficie sosem pomidorowym posypac tartym serem, porwana w kawałki mozarellą, salami , pieczarkami i kaparami. Wierzch posypac świeżym i suszonym oregano.
  • Włożyc blachę na środkowy poziom piekarnika przy tem. 220 lub górny przy tem. 200. Każdy piekarnik piecze inaczej, wiec najlepiej samemu pretestowac tem. i czas pieczenia. Piec około 10-15 min do zumienienia brzegów i spodu ciasta, uważac przy tym by nie spalic dodatków pizzy.

Smacznego:) e.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.