pasje kulinarne

Pierogi

sobota, 28 maja 2011

To już tradycja w naszym domu, że wraz z pojawieniem się na starganach truskawek na naszym stole nie może zabraknąc pierożków z truskawkami. Najlepiej smakują, gdy ciasto jest mięciutkie i elastyczne.

Składniki na ciasto, 6 porcji:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • około 250 ml ciepłej przegotowanej wody

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • cukier waniliowy i zwykły do smaku

Przygotowanie:

Użycie ciepłej wody, oleju i brak białka z jaj sprawia, że ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się lepi. Po ugotowaniu jest mięciutkie i pyszne.

Do przygotowania ciasta używam robota z hakiem do zagniatania. Do miski wsypuje przesianą mąkę sól i 3/4  wody. Miksuję, kolejno dodaje żółtka, olej i powoli pozostałą wodę. Ilośc wody jaką trzeba dodac zalezy od wielu czynników: mąki, wielkości żółtek. Należy jej dodac tyle by powstało elastyczne ciasto, miksowac do uzyskania gładniego i elastycznego ciasta, które nie bedzie sie mocno kleiło do rąk.W razie potrzeby należy dosypac niewielką ilośc mąki. Ostawic ciasto na 15 min. pod przykryciem by odpoczęło.

W między czasie przygotowac truskawki do nadziewania.Umyte i odszypułkowane posypac cukrami w zalezności od ich słodkości.

Ciasto rozwałkowac na grubośc około 3 mm, wycinac kółka w zależności od wielkości truskawek. Najlepiej nadziewac ciasto jedną większą truskawką. By ciasto nie nasiąkło sokiem z truskawek, należy gotowac pierożki na bieżąco w czasie lepienia pozostały pierożków. Wodę do gotowania trzeba osoli i dodac łyżkę oleju. Czas gotowania to około 3 min. po  wypłynięciu pierożków na wierzch.

 

Smacznego :)

elisabeth

16:07, elisabeth77 , Pierogi
Link Komentarze (9) »
środa, 07 lipca 2010

Wybrałam się na targ warzywny w poszukiwaniu truskawek na dżemy. Te ostatnie są najlepszena na przetwory , gdyż są słodziutkie, mają piękny zapach i kolor. Idąc w takie miejsca dostaje zachwytu i kupuje więcej produktów niż planowałam.

I tak też się stało, kiedy zobaczyłam jagody. Od razu pomyślałam o pierogach z jagodami jakie robiła moja Mama. Moje dziecko jeszcze nie miało mozliwości spróbowania  jagodowych pierogów, więc postanowiłam sobie "zrobić drugą robotę" (oprócz robienia dżemu) i ulepić pierogi. Ciasto, które przygotowuje do pierogów, to moje ulubione. Próbowałam różnych przepisów, ale ten prezentowany niżej  jest najlepszy. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwo się lepi, po ugotowaniu jest  miękkie.

Składniki na ciasto, porcje dla 4-6 osób:

  • 3 szklanki mąki ( 1szkl.=250 ml)
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju (1 łyżka =15 ml)

Dodatkowo:

  • jagody (słoik 0,9l)
  • cukier
  • serek waniliowy jako dodatek do gotowych pierogów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrobić w robocie. Uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które należy odstawić pod przykryciem na 15 min.

W między czasie umyć jagody, dobrze odsączyć z wody. By uniknąc puszczania soku przez jagody posypać je cukrem przed samym nadziewaniem pierogów.

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę, chwilę zagnieść (powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do podłoża, można ewentualnie dodać mąkę ), podzielić na 3 części.

Jedną część ciasta  rozwałkować na placek grubości 2-3 mm. pozostałe 2 porcje ciasta odłożyć na bok przykryć posypana mąka ściereczką. Wykroić szklanaką krążki i każdy nadziewać jagodami,  dobrze zlepić. Tak przygotowaną partię wrzucić do osolonej i gotującej sie wody. Po wypłynięciu na wierzch wody gotować około 3 min.  

W podobny sposób należy postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Dzieki temu unikniemy możliwości zbytniego nasączenia ciasta jagodami.

Podawać wg. smaku posypane cukrem pudrem, z serkiem waniliowym lub śmietaną.

Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez Olciaky

Smacznego :) e.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.