pasje kulinarne

Warzywa

niedziela, 25 lipca 2010

Uwielbiam pieczoną paprykę z nadzieniem jak na gołąbki, podaną z sosem pomidorowym. Przygotowana w ten sposób  papryka jest słodka i aromtyczna.

Składniki na nadzienie, 2-4 osoby:

  • 4 czerowone papryki
  • około 1 i 1/2 torebki ryżu (ja użyłam brązowego)
  • 35 dkg mielonej piersi z kurczaka lub indyka
  • mała cebula
  • oliwa, olej
  • sól, pieprz do smaku
  • jajo

Składniki na sos:

  • 400 ml. sosu pomidorowego
  • 1 ząbek wycisniety czosnku
  • sól, pieprz, oregano, 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo: zamykana folia do pieczenia, 100 ml. bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Ugotowac ryż wg. przepisu na opakowaniu skracajac czas o 5 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklic na oleju.
  • Paprykę przekroic w poprzek na wysokości 2/3, 2 częsci oczyścic z nasion, przyprawic solą i naoliwic z zewnatrz.
  • Nagrzac piekarnik do temp. 200 stopni. bez fukncji górnego i dolnego opiekania tylko termoobieg.
  • W naczyniu połączyc  składniki nadzienia: ugotowany gorący ryż, mięso mielone, jajo, cebulkę i przyprawic do smaku solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełniac powyżej brzegu dolną cześc papryki. Całośc przykryc górną częścią papryki.
  • Paprykę można lekko wyrównac od spodu jeśli będzie stała nierówno.
  • Formę do pieczenia wyłożyc folią do pieczenia. Papryki umieścic w foli w pozycji stojącej i wlac 100 ml bulionu. Zamknąc folię. Piec okolo 1 godziny, aż papryka zmięknie, ale nie starci swojego kształtu.
  • W między czasie przygotowac  sos pomidorowy,  gotując na wolnym ogniu przez okolo 15 min. składniki sosu.
  • Upieczoną parykę podawac z sosem pomidorowym.

Smacznego e.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.