pasje kulinarne

Wpisy z tagiem: łosoś

czwartek, 05 sierpnia 2010

Łosoś i  jajko wzbogacone o szczypiorek, odrobinę masła i śmietany, zapiekane w kokilce   tworzą doskonałe połączenie smakowe i efektowne danie na śniadanie.

Składniki, 4 porcje:

  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • szczypiorek drobny
  • 4 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia kokilek

Przygotowanie:

Kolkilki wysmarowac masłem. Na dno każdej położyc kawałek łososia i wybite jajo. Doprawic szczyptą soli i swieżym pieprzem. Na wierzch położyc łyżeczkę śmietany i masła, posypac drobnym szczypiorkiem.

Napełnione kokilki przełożyc do żarodopornego naczynia. Naczynie napełnic gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekac w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez okolo 10 min., tak by białko było scięte a żółtko miękkie. Tą sztukę zapiekania trzeba opanowac tak jak gotowanie jajka na miękko. 

Smacznego:) e.

wtorek, 03 sierpnia 2010

Wędzony łosoś, twarożek ziołowy otulony w ciasto francuskie tworzy delikatne i doskonałe połączenie. Krótko mówiąc rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 dkg wedzonego  łososia w plastrach (ja użyłam łososia, który przyjechał do mnie z Bałtyku)
  • serek ziołowy (ja uzyłam Almette)
  • jajo

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego ciasta nakładać łyżkę twarożku i na wierzch pokrojonego w małe kawałki łososia.

Końce ciasta połączyć razem tworząc stożek, boki dobrze zlepić tworząc paczuszki. Zrobić widelcem lub nożem  otwory w paczuszkach, posmarować wierzch ciasta rozmaconym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni około 15 min. tak by ciasto wyrosło i było dobrze zrumienione.

Znakomita przękąska na zimno jak i na ciepło.

Smacznego:) e

niedziela, 11 lipca 2010

Jestem zwolenniczką szybkich przekąsek takich jak tak z łososia i jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Doskonała propozycja nie tylko na przystawkę, ale i na śniadanie. Tak było dziś w moim przypadku.

Składniki, 2 porcje:

  • 5 dkg łososia wędzonego w plastarch, pokrojonego na 2 cm paski
  • 2 duże jaja ugotowane na twardo
  • majonez
  • 1/2 cytryny pokrojonej na cwiartki
  • pieprz
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

Jaja pokroic na cwiartki, na wierz każdej porcji nakładac łyżeczkę majonezu, szczypiorek  i łososia. Wierzch posypac świeżo mielonym pieprzem.

Należy podawac z cytryną. Doskonale smakuje z bagietką.

Smacznego:) e. 

czwartek, 13 maja 2010

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu  przystawka z wędzonego łososia i świeżego ogórka. Smaczna, delikatna w smaku za sprawą orzeźwiającego ogórka i jaka efektowna w wyglądzie. Czy coś więcej trzeba by jej spróbować? Chyba nie, wielbicieli łososia na pewno nie trzeba będzie namawiać.

Składniki, 2 osoby:

  • 8 dkg łososia wędzonego pkrojonego w cieniutkie plastry
  • 1 duży (gruby i długi)   świeży ogórek
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cieniutkiego szczypiorku drobno pokrojonego
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórka obrać ze skóry i pokroić przy użyciu odbieraczki do warzyw w cieniutkie dlugie paski, bez wykorzystania miąższu z pestkami. Ułożyć je na talerzach w fantazyjne fale, następnie dodać na wierzch pokrojonego w 2cm paski łasosia. Posypać to wszysko szczypiorkim i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Oddzielnie przygotować sos do przystawki z majonezu i cytryny, smak powinien byc lekko kwaskowy, ryby lubią cytrynę.
  • Podawac ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.

 

Smacznego:) e.

Nie kopiuj. ZDJĘCIA znajdujące się na blogu są chronione prawem autorskim.